Наставници траже: Одложите почетак школе, није безбедно

profimedia-0551847149-725x491

Осим Уније синдиката просветних радника, и представници гимназија и средњих стручних школа сматрају да је одлагање почетка школске године неопходно, бар за две недеље, јер је немогуће обезбедити безбедно и ефикасно праћене наставе од 1. септембра.

Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије затражио је данас одлагање почетка нове школске године за најмање две недеље. За то су навели следеће разлоге:

1. Локалне самоуправе немају новца да набаве маске и дезинфекциона средства, па је потребно време да се школе самоорганизују.
2. Систем није нашао начин да заштити колегинице и колеге из здравствено ризичних група.
3. Школе још нису добиле редуковане наставне планове и програме.
4. Нејасне су процедуре након могућег заражавања деце и наставника.
5. Нема довољно извршилаца, за предложене моделе наставе.

Гимназије нису спремне за почетак школске године

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков каже за Нова.рс да је, кад су у питању гимназије, став исти – почетак школске године треба одложити бар за две недеље.

Наглашава да су највећи проблем ствари које се тичу здравствене безбедности.

“Иако се министар труди да убеди јавност како је све спремно, ништа од тога још не штима и доста би ствари требало прецизирати”, каже Марков и објашњава:

“Морамо јасно да знамо шта радити ако се неко зарази. Такође треба дефинисати шта ако дете не жели да стави маску, какве су могућности.”

Тврди да је Форум послао захтеве на које, осим начелне сагласности Министарства просвете, нису добили никакву потврду.

“Међу њима је и захтев да хронични болесници и они старији од 40 година буду заштићени, тј. да им буде одобрен рад од куће”, објашњава и додаје да је Форум захтев послао  и кабинету премијерке Ане Брнабић, одакле им није стигао никакав одговор.

Што се тиче набавке маски и средстава за дезинфекцију, изразио је сумњу да ће локале самоуправе то успешно обезбедити.

“Оно што је до сада требало да набаве локалне самоуправе, обично се одвајало од ђачког динара. Плашим се да ће просветни радници и сад бити принуђени да из сопствених средстава то набављају”, каже овај професор који предаје у Осмој београдској гимнанзији.

Наводи да нерешив остаје и проблем професора који раде у две или више школе, а који би сад требало да држе часове од 30 минута, ученицима подељеним у две групе.

Како каже, један број гимназија, које су имале аутономију, определило се за онлајн наставу, али то сад не могу да спроведу.

“Гимназије су од министарства добиле нови допис у ком се приморавају на комбиновани систем рада, питање је како ће то урадити они који немају довољно велике учионице”, објашњава он и закључује:

“Имам утисак да ћемо покренути систем само да бисмо испали први у региону који то покрећу, да ће то трајати пар недеља, и да ћемо после бити враћени на наставу на даљину. Ако је то тако поставља се питање зашто то радимо.”

Стручне школе такође траже одлагање почетка школске године

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже за Нова.рс да је апсолутно сагласан са ставом да је одлагање почетка школске године неопходно.

“Морало би максимално да се заштити рад настваника и деце, што под овим условима није могуће”, каже Антић и објашњава да старији професори и хронични болесници не би смели да држе наставу у школама.

Подсећа да је просек старости наставника 51,5 година, што подразумева и велики број хроничних болесника, у првом реду дијабетичара и оних са кардиоваскуларним проблемима.

Осим тога што је наставу иначе тешко организовати, напомиње да средњим стручним школама додатни проблем представља практична настава.

“Ви на практичној настави иначе имате од осморо до 15 ђака, а не може фризер или пекар да покаже нешто испред 15 ђака који стоје на удаљености од два метра”, објашњава он.

Додаје да су проблем и мале радионице у којима сада тај број ученика не може безбедно да се смести.

“Од Министарства просвете нисмо добили инструкције да у току практичне наставе ученике делимо на мање групе него траже да буду исте као и иначе”, објашњава он.

Наглашава да министар просвете за конкретне проблеме школа нема разумевања, као и да је немогуће да се сви до 1. септембра усагласе са нејасним инструкцијама, које се из дана у дан мењају.

“Људи су уплашени за своје здравље и треба им омогућити да се заштите”, закључује он.

Пред директорима основих школа велики изазови

Директор основне школе Свети Сава из Чачка Мирослав Мандић, каже за Нова.рс да се у Чачку већина школа определила за модел наставе у школама, док ће три од укупно 16, због малих учионица, морати да примене комбиновану наставу.

Сматра да је могуће све припремити до 1. септембра, али да велики изазови свакако постоје.

Извор: Nova.rs

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>