Унија синдиката просветних радника Србије захтева одлагање почетка школске године

skola-1024x682

Одлуку да се од просветних власти захтева одлагање почетка нове школске године за најмање две недеље, Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије донео је на седници која је одржана у суботу, 22. августа 2020. године у Чачку.

Само недељу дана пред званичан почетак школске године, школе још увек нису добиле редуковане наставне планове и програме, нејасне су процедуре након могућег заражавања деце и наставника, нема довољно извршилаца за предложене моделе наставе, из Уније синдиката саопштавају.

Како се даље наводи, локалне самоуправе немају новца да набаве маске и дезинфекциона средства, па је потребно време да се школе самоорганизују и спреме за пријем стотина хиљада ученика и наставника.

Оно што из Уније синдиката сматрају додатно проблематичним јесте сам систем који није нашао начин да заштити колегинице и колеге из здравствено ризичних група:

Захтевамо да они раде од куће и за то тражимо помоћ и подршку стручног дела Кризног штаба.

Због свих наведених околности, Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије сматра да је „мудрије учинити додатне напоре да се макар нешто са горњег списка реши“, па тек онда почети са школском годином.

Од надлежности до одговорности

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, на питање новинарке Машине о томе шта у реалности подразумева захтев синдиката за одлагање почетка наставе за најмање две недеље одговара да је потпуно нејасна ситуација будући да су прво била изјашњавања између онлине наставе и поласка у школу, а касније се појавио и комбиновани модел. Оно што такође помиње као проблем јесте и одлука надлежних да свака школа сама направи своју организацију:

Сматрамо да је неозбиљно почињати школску годину од првог септембра, управо из тог разлога што ми многе ствари нисмо решили. Има ствари које ми ни не можемо решити до тада, а ни до 16. септембра, али има и оних ствари које можемо. Предлажемо да се сконцентришемо на то што можемо и то се односи апсолутно на све видове наставе.

Један од кључних проблема које председница Уније синдиката наводи, а који може релативно брзо да се реши, јесу дезинфекциона средства која још нису набављена. Упркос информацијама које Министарство износи у јавност да је то решено, Јасна Јанковић објашњава да није, будући да велики број школа нема новца да набави додатна средства за дезинфекцију. Објашњава да локалне самоуправе немају новца, док школе немају други прилив средстава осим ако нису нешто уштедели од издавања, према томе, школе морају да се сналазе на друге начине.

А на које начине, то је сада на сваком директору. Ви имате у Србији 1760 школа које се налазе у 3 500 објеката. Све то очистити детаљно само за пријем 750 000 ђака огроман је посао.

Како ће надлежни у Министарству просвете реаговати на захтев Уније синдиката да се почетак школске године одложи за две недеље, како Машина сазнаје, видећемо већ у четвртак 27. августа када је заказан састанак између Министарства просвете и Уније синдиката просветних радика Србије. Да ли ће се тада причати о одлагању или не, из Уније синдиката се томе надају, а како кажу, видеће шта ће Министарство о томе да каже, јер оно има последњу реч.

Упитана о мишљењу родитеља на које је пребачена велика одговорност у смислу одлуке о поласку у школу или прихватању онлине наставе, Јасна Јанковић потврђује да је управо о томе разговарала са Горданом Племић из Удружења родитеља. По њеним речима, Удружење родитеља и Унија синдиката стоје на потпуно истом становишту, на крају и због чињенице да су они у Унији не само чланови синдиката и просветни радници, већ су и сами родитељи, тако да је свима јасно у колико тешкој ситуацији се већина родитеља тренутно налази:

Недопустиво је апсолутно да родитељ који нема довољно информација и који на крају крајева није обучен за то, процењује да ли ће му дете ићи онлине или ће се школовати у традиционалној школи. Ова држава мора да направи системска решења. Наравно да родитељ одговара за своје дете, то је сасвим логично и од тога нико не бежи, али који ће начин рада у школи бити је нешто о чему мора да одлучи просветни систем.

Што се тиче организације продуженог боравка из Уније синдиката објашњавају да он мора бити организован и тамо где га није било. То се односи на трећи и четврти разред, будући да дете до своје дванаесте године по закону мора да има неки вид помоћи и надзора. Према речима Јасне Јанковић, разлози због којих је министар Шарчевић укинуо продужени боравак за трећи и четврти разред, то је питање за њега, будући да је Унија била децидирано против тога. Према њеном мишљењу, тиме је учињена велика неправда како деци тако и родитељима.

А ко ће да ради?

Коначно, једно од највећих питања је ко ће да ради са ђацима у новим условима. Како објашњавају из Уније синдиката до сада смо имали једног учитеља који ради у продуженом боравку са четрдесет ученика. Сада тај учитељ неће смети да има више од четрнаесторо ђака. Дакле тих четрдесеторо ученика и ученица мора да се подели у три групе, тако да аутоматски треба три додатна учитеља која ће радити у продуженом боравку. Указујући на огроман проблем недостатка наставног кадра, Јасна Јанковић скреће пажњу да људи ових дана губе посао у Србији јер остају технолошки вишак:

Овог момента су изашле листе технолошког вишка. Дакле људи губе посао. У овој земљи, овог момента, апсолутно нико не размишља да остави те људе до даљњег у систему да би помогли. На који начин објаснити да се мора преузети одговорност за образовање, за школе, за ђаке, за родитеље, за наставнике, за све који су у том процесу.

Објашњавајући да смо изгубили време од јуна до августа, надајући се да ће коронавирус проћи сам од себе, Јасна Јанковић констатује да тамо где смо били у јуну, остали смо и сада. „Ми се уопште нисмо померили, до овог момента.“ Уместо да се током лета интензивно радило, па макар на томе да се набаве дезинфекциона средства, или на набавци компјутерске опреме за онлине наставу:

Министарство просвете је седело од јуна до августа и ништа није радило, упркос томе што смо ми упозоравали. Тако да ја ову ситуацију видим као директну последицу површности Министарства просвете.

Уколико се за ово кратко време до почетка школске године ништа не реши од наведених проблема, из Уније синдиката упозоравају да ће почетак школске године бити убрзо и крај „јер у хаотичној ситуацији коју диктира, како корона, тако и Министарство просвете, без јасних упутстава, са мањком простора, великим бројем ученика у одељењу и великим бројем инфицираних у Србији“ скоро је немогуће 1. септембра обезбедити здравствено безбедан и сигуран школски амбијент.

Извор: Машина

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>