Ђаци желе повратак у школе, настава уз правило – пажљиво, пажљиво, пажљиво

vesna-jerotijevic-potparol-soca-foto-gzs-01092017

Не треба правити панику, школе су се спремале за почетак школске године, а и по анкетама видимо да и деца и наставници и родитељи желе да започну школску годину заједно, рекла је Невенка Крагуљац из Педагошког друштва Србије. Учитељица Весна Јеротијевић каже да ће почетак ове школске године бити као и у школи шаха, која има своја три правила – стрпљиво, стрпљиво и стрпљиво, док ће за школску годину то бити – пажљиво, пажљиво, пажљиво.


Јеротијевић каже да ће наставници морати да упозоре ђаке, и поготово прваке, да обраћају пажњу на физичку дистанцу.

„Али и да их научимо да то не значи и друштвену дистанцу. Морају да остваре период социјализације, посебно у првом разреду, али ће то бити ове године на специфичан начин и зато морамо бити стрпљиви са децом у том узрасту“, додала је она.

Крагуљац је рекла да ђаци сада сви желе да се виде и да се друже. „Сада улазе у пубертет и адолесценцију, они веома чекају да крену да би се видели и дружили у школи“.

Како је оценила, овог почетка школске године јесте све ново, али у условима у којима се налазимо јесте и решење.

„Боље је да крену у школу и то организовано, да имају заједнички програм, који је једнак за све у Србији, и ово јесте решење у тренутној ситуацији“, додала је.

Крагуљац каже да родитељи треба да верују школама и наставницима, и да ће школе учинити све да деца могу што дуже да иду у школу, а да родитељи треба да буду и партнери у образовању и васпитању деце.

Јеротијевић се сложила да деца једва чекају да крену у школу и да се виде. Додала је и да ће наставници дужну пажњу посветити понављању градива.

Она је рекла да ће просветни радници поднети комплетан терет дуплог рада у настави јер ће прво морати да раде са једном групом, па кад они оду са другом групом, али – не са мање ентузијазма.

„Оно што ће бити посебан изазов је могућа епидемија сезонског грипа који се може очекивати и у првом семестру“, истакла је.

Гошће су се сложиле да очекују сарадњу родитеља када је у питању провера здравља деце.

Апеловале су на родитеље да сачувају све тако што ће контактирати педијатра у случају потребе и неће доводити дете које није потпуно здраво у школу.

Извор: rs.n1info.com

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>