Наставља се борба запослених у ОШ „Иво Андрић“

os-ivo-andric

Запослени у београдској ОШ „Иво Андрић“ поручили су јуче да неће пристати на наметнутог директора школе и затражили да се поштује закон.

Они указују да је Министарство просвете прекршило закон јер је рок до када је министар просвете Младен Шарчевић требало да потпише сагласност за избор директора прошао, а уместо да буде постављена кандидаткиња која је на конкурсу добила већину гласова и на Наставничком већу и на Школском одбору, Министарство је у ову осмолетку послало нову в.д. директорку.

Запослени су бојкотовали јучерашњу седницу Наставничког већа која је требало да се одржи електронским путем преко Зум апликације. Они су се окупили у школском дворишту и укључили микрофоне на својим мобилним телефонима па је настала општа какофонија, док је, како су нам рекли, в. д. директорка, која је била у школи, испричала шта је намеравала.

– Не знамо шта стоји иза свега и то нас и не занима, ми само тражимо да се поштује законом прописана процедура. Ако се мишљења Наставничког већа и Школског одбора не уважава онда треба укинути законску одредбу по којој се ова два тела изјашњавају јер се овако губи време, а немамо никаквог утицаја на коначну одлуку. Видели смо на примерима многих школа да су се дешавале исте ствари и да колеге нису имале начина да се изборе. После неправде коју смо доживели од нас се очекује да уђемо у учионицу и да својим ђацима причамо о демократским вредностима – каже за Данас Сандра Радовановић, учитељица у ОШ „Иво Андрић“.

Снежана Романдић, председница београдског одбора Уније синдиката просветних радника, чији је ова школа члан, сматра да је позадина целе приче интерни спор између Министарства просвете и локалне самоуправе, која би желела да контролише рад свих школа на својој територији. Напомиње да овде није реч само о томе ко ће бити директор, већ да се очигледно не размишља о интересу 1.200 ученика и њихових родитеља, који неколико дана пред почетак нове школске године немају никакве информације како ће настава изгледати.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, подсећа да је министар просвете на почетку свог мандата на првом састанку са синдикатима у августу 2016. обећао да никада неће дозволити да директор буде постављен мимо воље колектива.

– Министар је до данас небројено пута прекршио обећање. Да ли није знао шта говори или га је партија притисла па не може да одржи обећање, питање је за њега. Нико више не води рачуна о квалитету образовања и добрим међуљудским односима, већ је свима само партија на памети – истиче Јанковић за Да

Подсетимо, проблеми у „Андрићу“ су почели одласком претходног директора Милана Пашића у Министарство просвете, а на његово место је постављена в.д. директорка која није била из колектива. Још тада је почео тихи бојкот запослених који су на конкурсу подржали „своју“ кандидаткињу, наставницу српског језика из ове школе Драгану Дејановић Ковачевић. Она је добила и подршку чланова Школског одбора из реда запослених и родитеља, док су три члана које поставља локална самоуправа напустили седницу на којој се гласало, незадовољни што гласање није било тајно.

Иако се чинило да је ситуација „чиста“ и да ће министар просвете донети одлуку да Дејановић Ковачевић буде директорка, Министарство је поставило нову в.д. директорку.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>