Месечне архиве: август 2020

Ђаци желе повратак у школе, настава уз правило – пажљиво, пажљиво, пажљиво

Не треба правити панику, школе су се спремале за почетак школске године, а и по анкетама видимо да и деца и наставници и родитељи желе да започну школску годину заједно, рекла је Невенка Крагуљац из Педагошког друштва Србије. Учитељица Весна Јеротијевић каже да ће почетак ове школске године бити као и у школи шаха, која има своја три правила – стрпљиво, стрпљиво и стрпљиво, док ће за школску годину то бити – пажљиво, пажљиво, пажљиво.

...

Наставља се борба запослених у ОШ „Иво Андрић“

Запослени у београдској ОШ „Иво Андрић“ поручили су јуче да неће пристати на наметнутог директора школе и затражили да се поштује закон.

Они указују да је Министарство просвете прекршило закон јер је рок до када је министар просвете Младен Шарчевић требало да потпише сагласност за избор директора прошао, а уместо да буде постављена кандидаткиња која је на конкурсу добила већину гласова и на Наставничком већу и на Школском одбору, Министарство је у ову осмолетку послало нову в.д. директорку.

...

Једва чекам уторак, као никад до сад!

Могући сценарио:
8:00, испред школе нас 400, можда ћемо блокирати саобраћај код Општине. На улазу у школу стоји…неко да измери температуру можда оним „пиштољем“ којем ћемо на сваких 100 мерења морати батерије да мењамо иначе покаже 32° или ће деца понети топломере, па ту, на улици, колективно мерити, неко им прска руке (само не знам чиме), улазимо у школу и сви бришемо ноге о онај мали отирач и ето нас на трећем часу…дотле ће стићи и деца-путници за које није обезбеђен ђачки превоз. А онда у учионици, наставник почиње причу и посматра будним оком:

-да ли је неко кинуо, али сетиш се амброзије
-да ли је, у међувремену, добио температуру,
-да ли се превише приближио теби или другарима,
-да ли држи адекватно маску на лицу,
-да ли је неко некоме додирнуо маску или је бацио на под,
-да ли се неко испод маске гуши,
-да ли…

А 30 минута кратко траје кад држиш час. И не стигнеш, ни у потпуно нормалним условима, да кажеш све што си хтео…
Једва чекам уторак!

Олгица Ракић
наставник у ЕГШ „Никола Тесла“
Зрењанин

...

“Неспремни смо за почетак школе, број заражених још висок”

На почетку ове нове школске године и учитељи и наставници ће морати да уче, а не само ђаци. Просветни радници „изучавају лекције“ о новој организацији рада и правилима у време короне. То градиво није лако и треба га разумети. Са учитељицом Весном Јеротијевић из чачанске Основне школе „Милица Павловић“ попричали смо о томе шта је чека и да ли је савладала то ново градиво.

...

“Као топовско месо”

„Топовско месо“ је израз који се користи за војнике који су присиљени да се жртвују, да се боре против непријатеља с немогућим изгледима у настојању да се постигне стратешки циљ. У овом случају, ти војници би били просветни радници, а непријатељ је коронавирус.

...

Само привид

У петак 21. августа у школе је стигла коначна одлука како ће се радити од 1. септембра. Десило се исто што и оног фамозног уторка 11. августа, када је Шарчевић изашао са такозваним дефинитивним решењем за нову школску годину. Дакле ништа. Када се читава гунгула око школе под претњом заразе погледа дан после добијања коначне одлуке, ево шта имамо. Тобоже се бирало између наставе на даљину и комбиноване наставе. Требало је да просветни радници и родитељи/старатељи ђака кажу шта им је драже. Некако се догодило да се заправо бирало између одласка у школу и остајања код куће. Испоставило се да је апсолутна већина родитеља, преко деведесет одсто њих, била за редовни одлазак у школу, али то од самог почетка, како се види из свих докумената, није ни била опција. Тако је најбоље решење одбачено а да се о њему није ни разговарало, нити је остављена могућност да се о томе разговара.

...

„КОВИД“ УЧИОНИЦА или „КОВИД“ ЛУДНИЦА?

Прихватили смо да смо земља са слабијим економским развојем и у региону и у свету. Прихватили смо минималне услове рада, школу у којој се некако сналазимо. Потрошне материјале често сами купујемо, док су нам наставна средства често била импровизована, привремена решења…
...

Унија синдиката просветних радника Србије захтева одлагање почетка школске године

Одлуку да се од просветних власти захтева одлагање почетка нове школске године за најмање две недеље, Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије донео је на седници која је одржана у суботу, 22. августа 2020. године у Чачку.

Само недељу дана пред званичан почетак школске године, школе још увек нису добиле редуковане наставне планове и програме, нејасне су процедуре након могућег заражавања деце и наставника, нема довољно извршилаца за предложене моделе наставе, из Уније синдиката саопштавају.

...

Наставници траже: Одложите почетак школе, није безбедно

Осим Уније синдиката просветних радника, и представници гимназија и средњих стручних школа сматрају да је одлагање почетка школске године неопходно, бар за две недеље, јер је немогуће обезбедити безбедно и ефикасно праћене наставе од 1. септембра.

...

Ђаци у Србији од 1. септембра: Компликовано и неизвесно

Тренутни план Министарства просвете је да само нижи разреди редовно одлазе у школу док ће старији и средњошколци имати комбиновану наставу – онлајн и часове у школи.

...