Траже одлагање наставе: Сматрају да је отварање школа преурањено

sindikat-prosvetnih-radnika-banata

Синдикат просветних радника Баната сматра да је отварање школа у Србији преурањено и да би почетак школске године требало померити за 14 дана.

Тим поводом, на конференцији за новинаре у Зрењанину говориле су Валентина Нађ, наставница српског језика у Основној школи „Соња Маринковић“, и Александра Мажић, професорица стручних предмета у средњој школи „Никола Тесла“.

Основни разлог за наш захтев јесте недовољна припремљеност свих учесника образовног процеса за почетак школске године у условима пандемије коронавируса. Почев од министарства, преко локалних самоуправа, директора, наставног кадра, помоћног особља у школама, до родитеља и деце. Школска година је почела данас, а наставници још нису добили редукован наставни план и програм, с обзиром на то да часови трају 30 минута. Набавка заштитних средстава, као што су маске и средства за дезинфекцију, препуштена је локалним самоуправама. А локалне самоуправе су се различито организовале – констатовала је Валентина Нађ.

Директори, који су имали састанак са представницима локалних власти, нису узели у заштиту своје запослене, него се понашају као продужена рука власти, сматра Александра Мажић.

У школи у којој ја радим основних потрепштина, као што је тоалет папир, нема већ годину дана. А сада би требало да буде довољно дезинфекционих средстава како за рад у учионицима, тако и за ходнике, двориште, тоалете – рекла је Мажић.

Синдикат просветних радника Баната: Шта се дешава са зараженим професорима и наставницима?

Она сматра да није адекватно регулисан боравак ученика у учионицима за време одмора, затим боравак у дворишту…

Већ данас се у школи створила гужва. Тинејџери су такви какви су у тим годинама. Мислим да о дистанци ван учионице нема сврхе ни разговарати. Сматрамо да је почетак школске године требало одложити. За те две недеље дошло би се до бољих смерница и упутстава како организовати рад у ванредним околностима – наводи Александра Мажић.

По њеним речима, није довољно јасно ни шта се дешава са потенцијално зараженим ученицима, школским особљем, професорима… Ко иде у карантин, ко не иде, колико дуго…

Оно што је сигурно, јесте да уколико се наставник разболи, он мора на боловање. А то значи 65 одсто плате – надовезала се Нађ.

Извор: zrenjaninski.com

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>