5 novih pravila za radnike

zakon o radu

Novi zakon o radu, koji će se u skupštinskoj proceduri naći za dva-tri meseca, išao bi najviše na štetu radnika koji dobiju otkaz, a imaju puno godina staža.Jer, ukoliko izgube posao više neće, recimo, moći da računaju na veliku otpremninu.
Radna grupa sačinjena od predstavnika poslodavaca, sindikata i Ministarstva rada prethodna dva meseca usaglašavala je detalje novog zakona o radu. Uspeli su da usaglase način isplate otpremnina, rada na određeno vreme i razloga za definisanje otkaza.

Za ostala rešenja nisu mogli da se usaglase, pa će konačni sud imati, verovatno, direktno Vlada. Kod načina isplate minimalnih zarada ne postoji saglasnost jer sindikati smatraju da minimalna zarada ne može biti ispod nivoa minimalne potrošačke korpe, dok su poslodavci protiv.

Izvor “Blica” kaže da još veće razlike postoje u stavovima članova radne grupe o kolektivnom ugovoru. – Sindikati neće odustati od zahteva da se potpisan kolektivni ugovor sa jednim udruženjem, recimo poljoprivrednika, odnosi na sve ostale poljoprivrednike.

Poslodavci su izričito protiv. Pritom nije moguće da jedan čovek u Vladi preseče, jer se kolektivni ugovor tiče nekoliko ministarstava – kaže naš sagovornik.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*