У јеку кампање одбила да отвори халу – отказ за директорку

Од председничких избора у Србији прошло је више од четири месеца, али, да ли поједини предизборни рачуни тек сад стижу на наплату? Дугогодишња директорка основне школе „Бранко Радичевић“ у Равном Селу тврди

Ђаци у Србији бирају школе које ће им омогућити да ЛАКШЕ ОДУ У ИНОСТРАНСТВО

Могућност одласка у иностранство један је од мотива ђака који у све већем броју уписују природно-математички смер у гимназијама. Управо за упис овог смера у појединим гимназијама био је потребан скоро максималан

Деца наредну малу матуру полажу пред камерама?

Београд — Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће предложити школским одборима смену директора који су учествовали у махинацијама са малом матуром. Осим тога, рекао је и да ће предложити да

Скоро 10.000 запослених у просвети са непуним радним временом

У образовном систему 9.605 људи ради са непуним радним временом, а током ове школске године било је 10.326 преузимања ради допуне норме. У овом тренутку 305 запослених у просвети су технолошки вишак

Министар: За просветаре отпремнине до 1.000 €

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић рекао је да ће то министарство тражити отпремнине за 1.000 до 1.200 људи.

Мањак професора угрозио би наставу

Факултети незадовољни одлуком Владе да отпусте део радника. Министар Шарчевић тврди да је реч о имагинарном броју запослених

Очекује се 2.000 технолошких вишкова

Министар просвете Младен Шарчевић очекује да ће ове године због формирања мањег броја одељења око 2.000 људи бити технолошки вишак, али наводи да ће тај проблем бити амортизован отпремнинама и одласком у

Шарчевић: Спремне отпремнине за 1.200 запослених у просвети

Mинистар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је за запослене у просвети обезбеђено 1.200 отпремнина, да сада предстоји да се уради листа технолошких вишкова, те да се види ко за њих може

Повећање плата и пензија у октобру?

Министар финансија Србије Душан Вујовић истакао да расте увоз потрошних добара, продаја, промет, као и сви реални дохоци Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас, након завршене седме контроле аранжмана ММФ-а

Шарчевић: Превазиђен концепт „мале матуре“

Концепт мале матуре превазиђен је и треба га мењати, сматра министар просвете Младен Шарчевић и додаје да би мала матура требало да буде „независна екстерна оцена, као и велика матура“.

Надзор због мале матуре, Шарчевић најавио смене

Министар просвете Србије, Младен Шарчевић, наредио је хитан ванредни надзор спровођења мале матуре у основним школама чији су ученици имали „сумњиво добре резултате“ на тестовима из српског језика, математике и на комбинованом

Информатичка одељења остала празна

Упис у специјализована одељења за ученике обдарене за информатику и рачунарство доживео је дебакл, јер је од 13 гимназија у којима постоје ова одељења квоту успело да попуни само четири.

 

У јеку кампање одбила да отвори халу – отказ за директорку

Од председничких избора у Србији прошло је више од четири месеца, али, да ли поједини предизборни рачуни тек сад стижу на наплату? Дугогодишња директорка основне школе „Бранко Радичевић“ у Равном Селу тврди да је смењена са те функције, зато што је одбила да у јеку кампање свечано отвори спортску халу у тој школи.

Једна од најмодернијих спортских хала у Војводини, средином марта ове године није била довршена. Без обзира на то, директорка школе тврди да је тих дана добила, како каже – директиву – од истакнутог функционера Српске напредне странке, да хала мора бити свечано отворена, и то на дан одржавања митинга те партије у Равном Селу. Тај захтев је, каже, одбила.

...

Ђаци у Србији бирају школе које ће им омогућити да ЛАКШЕ ОДУ У ИНОСТРАНСТВО

Могућност одласка у иностранство један је од мотива ђака који у све већем броју уписују природно-математички смер у гимназијама. Управо за упис овог смера у појединим гимназијама био је потребан скоро максималан број поена.
Директорка Четрнаесте београдске гимназије Марија Милетић истиче да раније ситуација била обрнута, да су се за овај смер опредељивали ђаци који нису могли да упишу друштвени.

- Последњих пет, шест година, овај тренд се променио и чак и ђаци са друштвеног смера подносе молбе да пређу на природно-математички. Како изучавање природних наука није лако, радујем се то ме што стасавају генерације које то занима, али се, са друге стране, доста тих ученика касније опредељује за одлазак у иностранство, у смислу школовања или запошљавања, што ми се већ не допада – прича директорка Милетић.
За упис природно-математичких смерова у појединим гимназијама у Србији ове године је било неопходно скоро максимум поена из основне школе и са завшних испита.

...

Деца наредну малу матуру полажу пред камерама?

Београд — Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће предложити школским одборима смену директора који су учествовали у махинацијама са малом матуром.

Осим тога, рекао је и да ће предложити да се од наредне године завршни испит снима камером из птичје перспективе.

Шарчевић је за Вечерње новости од среде казао да су истражене неправилности на завршном испиту у Нишавском, Рашком и Пчињском округу, а да су „бројни пропусти“ утврђени у два округа.

„Многи директори школа биће смењени због тога. Ако их школски одбори не смене, сменићу их ја у октобру, чим за то добијем законску могућност“, казао је Шарчевић.

...

Саопштење након састанка у Министарству просвете

...

Шарчевић са синдикатима о оптуштањима и отпремнинама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије о технолошким вишковима и отпремнинама.

...

Отпремнине за просветаре: Сумња и радост


Министарство просвете обезбедило је 1.200 отпремнина за запослене у основним и средњим школама којима је остало годину-две до пензије и који добровољно желе да оду, што је једно од решења за проблем технолошких вишкова. Старији просветни радници у Кикинди са сумњом посматрају нове мере, док се млади професори надају запослењу и уласку у просветни систем.

Извор: РТВ

...

Скоро 10.000 запослених у просвети са непуним радним временом

У образовном систему 9.605 људи ради са непуним радним временом, а током ове школске године било је 10.326 преузимања ради допуне норме.

У овом тренутку 305 запослених у просвети су технолошки вишак без иједног часа и они примају пуну плату, а не раде, показују најновији подаци Министарства просвете.

Из Уније синдиката просветних радника Србије упозоравају да ће се број технолошких вишкова значајно повећати од 1. септембра уколико министар не измени Стручно упутство о формирању одељења и не одустане од намере да се руше одељења од другог до четвртог и од шестог до осмог разреда основне школе, уколико је у међувремену дошло до смањења броја ђака.

...

Министар: За просветаре отпремнине до 1.000 €

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић рекао је да ће то министарство тражити отпремнине за 1.000 до 1.200 људи.

...

ДУГО ПУТОВАЊЕ У ЈЕВРОПУ

Чудо ли је овај интернет. Да га нема, ваљало би га измислити. Сазна и научи жив човек свашта корисно, чак и када није имао намеру да учи. Ето, на пример, јуче, у тренуцима доколице, хтедох да видим на интернету шта има ново у Црној Гори, па отворих веб сајт неких црногорских новина. Кад тамо, као и код нас, на првој страни извештај о најважнијим догађајима, то јест вест о томе шта раде Влада и Скупштина Црне Горе. Таман хтедох да прескочим те вести и да нађем неку о туризму, пажњу ми привукоше магичне речи: „Скупштина наставља расправу о изменама закона о основној школи …“

...

Мањак професора угрозио би наставу

Факултети незадовољни одлуком Владе да отпусте део радника. Министар Шарчевић тврди да је реч о имагинарном броју запослених

...