ALARMANTNO Ulažemo u školstvo najmanje u Evropi!

jasna1

Zajednička nit za sve odlazeće ministre prosvete počev od Mladena Šarčevića, preko Srđana Verbića, do Žarka Obradovića i svih prethodnika su, prema rečima predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, nerešeni problemi sa kojima se prosvetari godinama suočavaju: (ne)ulaganje u obrazovanje, platni razredi, način primanja u radni odnos, odnos ministra i direktora škola prema prosvetarima, planovi, udžbenici i dr.Janković je za Direktno.rs navela najveće probleme koje prosvetari godinama imaju, a prvi među njima je visina ulaganja Republike Srbije u obrazovanje.

- Neophodno je veće ulaganje u obrazovanje, odnosno veće izdvajanje iz budžeta Republike Srbije. Naša zemlja ulaže u svoje školstvo najmanje u Evropi, što i ne treba posebno komentarisati. Ovde svi izvlače paralele sa zemljama Skandinavije koje, da damo primer, ulažu 7.5 procenata svog budžeta, a mi 3.2 procenata budžeta u obrazovanje – ističe Janković, dodajući da bi „svaka dalja analiza, dovela čitaoce do teške depresije“.

Insistiranjem na velikom broju učenika po odeljenju dolazi do zatvaranja malih seoskih škola, što za sobom povlači preseljenje dece i njihovih roditelja u gradove, zbog čega nastavnici ostaju bez posla. Prema rečima naše sagovornice, ušteda na školstvu je zapravo skupa cena koja se plaća.

- Zatvaramo škole jer nema dovoljno đaka, a i dalje držimo broj od neophodnih 30 učenika u odeljenju!? Ovo je jedan od najvećih apsurda Srbije. Uprkos većem mortalitetu, nego natalitetu, uprkos odlasku mladih koji negde drugde rađaju svoju decu, prosveta se i dalje smatra troškom. Preračunava se gde i koliko može da se uštedi. Tako seosku školu zatvorimo, pet đaka ode u gradsku školu, za njima ubrzo odu i roditelji, a učiteljica se sa svojom decom, naravno iseli jer više nema tu šta da radi! Bravo, bravo! Ovaj aplauz za planiranje budućnosti, više nije ni ironija, ni cinizam, nego realnost koja će nas skupo koštati. Umesto da smanjimo broj učenika u odeljenju, time poboljšamo kvalitet obrazovanja, ostavimo male škole, da preko njih žive i male sredine, mi se borimo da uradimo kratkovido i pogrešno.

Osim platom, položaj nastavnika je devalviran i celokupnim odnosom društva prema njima, ali i dolaskom direktora na funkciju po partijskoj liniji koji polažu račune „vrhovnom bogu prosvete“.

- Sve gori položaj prosvetnih radnika u društvu. On se ne tiče samo zarada, koje su inače oko prosečnih u Srbiji iako smo mi natprosečno obrazovani za srpske uslove, već celokupnog odnosa društva prema učiteljima njihove dece. Stalno se podgreva sukob između roditelja i nastavnika, nastavnika i učenika, a katastrofalni zakon iz 2017. godine je partijskim direktorima otvorio vrata mobingu zaposlenih. Jedino što direktori treba da rade jeste da se dodvoravaju vrhovnom bogu prosvete, ministru. I, istini za volju, pomenuti poslušnici ne biraju sredstva da to pokazuju svakoga dana.

Janković kao jedino rešenje vidi uvođenje platnih razreda gde će svako biti plaćen u skladu sa stručnom spremom, sposobnostima i napredovanju.

- Jedino rešenje ovih problema jesu pravedni platni razredi, da svako bude plaćen prema stepenu stručne spreme i napreduje u skladu sa svojim sposobnostima – kaže ona, ne krijući pesimizam.

 

- Zakon o platama u javnom sektoru treba da stupi na snagu 1.1.2021. Očekujem da će ga u najskorije vreme, opet odložiti, po ko zna koji put. Ova država ne zna za pravednost i ovu državu obrazovanje ne zanima. Diplome su na prodaju, štancovanje zvanja je drastično pojeftinilo, a šta će biti sutra, političke garniture ne zanima, jer koliko sutra doći će neko drugi, pa neka on misli o tome.

Takođe, problem predstavljaju i bazični uslovi za normalno obavljanje delatnosti: voda, toaleti, način primanja u randi odnos, dužina časa, plan i program, kao i udžbenici koji se rade samo zbog novca, a ne njihove osnovne funkcije.

- Uz ovo naravno idu i loši uslovi rada, trećina škola u Srbiji koja nema tekuću vodu i pristojne toalete, polovina koja nema fiskulturne sale, primanje po rođačkim i drugim linijama, a odbacivanje ljudi sa integritetom, planovi i programi koji moraju pod hitno da se menjaju jer u ovima se više niko ne snalazi, niti je to moguće nastavne jedinice završiti za 45, a kamoli sadašnjih 30 minuta, zatim, udžbenici koji donose profit i uglavnom nikoga ne zanima kakav će biti njihov kvalitet i apsurd svih apsurda besplatno školovanje, koje baš mnogo košta roditelje.

Janković dodaje da će Ružić imati mnogo posla, nadajući se napretku tek na polju socijalnog dijaloga, ali ipak ne očekuje preveliki napredak jer će politika nove Vlade prema obrazovanju biti identična.

- Ako bude želeo da radi, imaće Branko Ružić mnogo posla. U tome mu kovid 19 situacija, nimalo neće pomoći. Ako bude hteo da posluša struku, možda ćemo ponešto moći i da popravimo, makar socijalni dijalog, ako ništa drugo. Ali ključ svega jeste politika Vlade prema obrazovanju, a ona će, bojim se, biti identična jer to u ovoj Vladi nema ko da promeni – zaključuje naša sagovornica.

Izvor: direktno.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*