Deset škola u Vojvodini PRED GAŠENjEM zbog malo đaka

blic4-3

Škola u Zlatici nadomak Zrenjanina nedavno je zatvorena, a uskoro bi moglo da bude zakatančeno još deset.

- Donedavno smo imali jednog đaka, ali se on sa porodicom preselio u Lazarevo – kažu u školi u Zlatici.

U Vojvodini ima više od 300 osnovnih škola, a čak devedeset ima manje od osam odeljenja. U Osnovnoj školi „Jovan Popović” u Suseku nastavu pohađa samo jedan prvak. U selu više nema nijednog deteta tog uzrasta koje bi krenulo u prvi razred osnovne škole.

- Prošle godine smo imali dva đaka, ali od ove godine samo jednog. Škola u Svilošu imala je ranije i po 25 učenika – kaže Ilija Pešić, direktor, dodajući da ova škola ima i isturena odeljenja u Lugu, Grabovu i Banoštoru. Ništa bolja situacija nije ni u Grabovu, gde nastavu pohađaju dva učenika.

- U Grabovu učiteljica drži nastavu za dva učenika. Jedan je treći, a drugi četvrti razred. U Svilošu i Grabovu imamo dve učiteljice i spremačicu, koja je zadužena za oba objekta – objašnjava Pešić.

Marinika Tepić, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, kaže da su najnoviji podaci o broju učenika u Vojvodini pokazatelj svega onog na šta su statističari ukazivali godinama.
Izvor: Blic

- Kada ugasite školu, nagoveštavate i gašenje tog mesta – kaže Tepić.

Milan Trbović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, tvrdi da se nastava u manjim mestima „održava na mišiće“.

- U saradnji sa Ministarstvom prosvete, škole obezbeđuju nastavu i sa manjim brojem učenika od normativa i insistiramo da se u mestima gde će se škole ipak ugasiti organizuje školski autobus za prevoz dece – kaže on.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*