Direktori škola se oglušuju o preporuke ministra prosvete

prva_vojvodjanska_brigada_nase

Osnovna škola „Prva vojvođanska brigada“ na Novom naselju jedina je u Novom Sadu koja nije ispoštovala preporuke ministra prosvete o preuzimanju tehnoloških viškova, saznaje 021.rs.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za 021.rs da to pokazuju najnoviji podaci o smeštanju tehnoloških viškova.

Takođe su u Južnobačkom okrugu kritične i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici i OŠ „Slavko Rodić“ u Bačkom Jarku, a problem je nepreuzimanje tehnoloških viškova koje direktori odbijaju.

„U OŠ „Prva vojvođanska brigada“ nisu preuzeti tehnološki viškovi, a imamo kompletnu dokumentaciju i čekamo da ministar reaguje. Radna podgrupa uputila je Svetlanu Biber, nastavnicu muzičke kulture u OŠ „Jovan Popović“ u Suseku. Ona je tokom godine sa 100% radnog vremena došla do svega 25%, samohrana je majka i živi u Novom Sadu. Preuzimanjem sa liste tehnoloških viškova smanjili bi se i putni troškovi. Direktor škole odbija da obavi preuzimanje, a u školi i dalje radi radnik na određeno vreme“, objašnjava Janković.

Direktor OŠ „Prva vojvođanska brigada“ Oliver Stojanović kaže za 021.rs da čekaju odgovor radne grupe i ministarstva na svoju primedbu, nakon čega će postupiti po njihovom nalogu. „Mi kao direktori smo zaista u nezgodnoj situaciji jer ukoliko ne sarađujemo sa radnim grupama i ministarstvom proglašava se da nismo kooperativni. S druge strane, želimo da sačuvamo ljude koji su kod nas zaposleni po 3, 4 godine. Čim dobijemo odgovor na našu izjavu povodom toga, postupićemo po nalogu“, objašnjava on.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici, radna podgrupa uputila je Nošenku Tepavčević, pedagoga iz Poljoprivredne škole u Baču, zaposlenu sa 50% radnog angažovanja, radi preuzimanja, pošto škola u Kamenici ima slobodno to radno mesto. Radna podgrupa se rukovodila i činjenicama da ona duži niz godina putuje iz Novog Sada u Bač na posao, te bi se preuzimanjem postigle znatne materijalne uštede.

„Takođe smo bili rukovođeni činjenicom da je pedagog Nošenka Tepavčević svojevremeno bila učenica škole u koju je upućena, kao i da je bila štićenica Doma za nezbrinutu decu u Sremskoj Kamenici, te ima i lična iskustva u radu sa nezbrinutom decom koja i dan danas pohađaju školu u Sremskoj Kamenici. Direktor odbija preuzimanje, o čemu je pismeno obavestio radnu podgrupu“, kaže za naš portal Jasna Janković.

U OŠ „Slavko Rodić“ u Bačkom Jarku radna podgrupa je na proširenje norme uputila Jelenu Radić, nastavnicu fizike, zaposlenu u SŠ „Lukijan Mušicki“ u Temerinu, ali direktorka škole odbija proširenje norme, sa obrazloženjem da će školu tužiti postojeći radnik na određeno vreme.

„Napominjem da je slučaj Jelene Radić i prošle godine bio sporan i da je, tek posle prijava opštinskoj i pokrajinskoj inspekciji i nekoliko urgencija kod tadašnje pomoćnice ministra za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, ona dobila svega 10% proširenja norme. Ona je inače majka četvoro dece. U školi i dalje radi radnik na određeno vreme, a Jelena Radić i dalje radi sa 40% radnog vremena. Napominjem da je direktorka škole rukovodioca Školske uprave Novi Sad obavestila da će preuzimanje izvršiti, a istovremeno Jelenu Radić obavestila da to ne namerava da učini. U ovom slučaju preuzimanje na osnovu člana 5 ne sprovodi se punih 14 meseci, uprkos svim nalazima inspekcije“, objašnjava naša sagovornica.

„Ovo su samo tri najalarmantnija slučaja, što ne znači da ih nema više. Treba reagovati brzo, želimo da izađemo u susret kolegama“, navodi Janković.

Još uvek se ne zna koliko je direktora u Srbiji prekršilo zakon, poseban kolektivni ugovor i preporuke ministra prosvete o preuzimanju tehnoloških viškova, ni da li će zbog toga neko odgovarati. Ministarstvo prosvete saopštilo je nakon sastanka Centralne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih da „samo 20 direktora škola nije realizovalo preporuke radnih podgrupa o načinu preuzimanja tehnoloških viškova“.

Na pitanje Danasa otkud razlika u podacima, s obzirom na to da Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdi da je više od 200 direktora prekršilo propise, Dobrivoje Marjanović iz tog sindikata kaže da su na sastanku analizirani samo najekstremniji slučajevi.

„Centralna radna grupa je tražila da nam podgrupe „izlistaju“ najspornije slučajeve, za koje postoje jasni dokazi da nije poštovan zakon i kolektivni ugovor. Od tridesetak slučajeva koje smo razmatrali, to je konstatovano za 27. Ovde je reč o ljudima koje direktori nisu hteli da preuzmu, bilo da su im se sami obraćali ili je postojala preporuka radne grupe da ih škola uposli. Među njima, verovatno ima onih koji su se obratili ne jednoj već u tri, četiri škole, što znači da je broj direktora koji su postupili mimo zakona veći“, kaže Marjanović.

Prema poslednjim podacima, od 31. oktobra, 35 tehnoloških viškova nije uspelo da dopuni normu jer su direktori odbili da ih angažuju. Njih 183 odbile su da preuzmu škole kojima su se obraćali, a 25 nije našlo radno mesto ni u jednoj obrazovnoj ustanovi. Marjanović ističe da je iz ovih podataka jasno da ima mnogo više od 20 direktora škola koji su se oglušili o propise.

Nakon prvog kruga preraspodele, zbrinut je svega 1.351 tehnološki višak i 2.664 zaposlena koja su radni odnos zasnovala sa nepunom normom.

Izvor: 021

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*