Đorđević: Uskoro novi zakon o štrajku

djordjevic

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će uskoro početi javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku, jer je usaglašena većina novina koje će biti u tom zakonu.„Očekujem da u javnoj raspravi svi učestvuju, jer je cilj da imamo moderan i efikasan zakon o štrajku“, kazao je Đorđević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

On je istakao da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima, ali da je odlučeno da se odmah krene u javnu raspravu kako bi se čula prihvatljiva rešenja i što pre bio usvojen novi zakon o štrajku.

Kako je objasnio, za sada nema konsenzusa o „lokautu“, odnosno pravu poslodavca da privremeno zatvori kompaniju i time spreči gubitke prouzrokovane prekidom rada, sve dok se ne pronađe rešenje. Takođe, sporno je i definisanje zanimanja od opšteg interesa.

Đorđević je podsetio da je sadašnji Zakon o štrajku u primeni od 1996. i da se od 2003. godine pripremaju njegove izmene.

Narednih dana će prema rečima ministra u novom sazivu početi da radi Odbor za utvrđivanje reprezenativnosti sindikata.

To ne znači, kako je istakao, da će Odbor proveravati reprezentativnost svih sindikata, već samo onih sindikata za koje stigne takav zahtev.

Predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je kazao taj sindikata uvek može za petnaestak dana da dostavi dokaze o reprezentativnosti.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta odlučeno je Orbovića na mestu predsedavajućeg tog tela zameni predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

U Socijalno-ekonomskom savetu su predstavnici Vlade Srbije, Samostalnog sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*