Ђорђевић: Ускоро нови закон о штрајку

djordjevic

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће ускоро почети јавна расправа о Нацрту закона о штрајку, јер је усаглашена већина новина које ће бити у том закону.„Очекујем да у јавној расправи сви учествују, јер је циљ да имамо модеран и ефикасан закон о штрајку“, казао је Ђорђевић на конференцији за новинаре у Влади Србије после седнице Социјално-економског савета.

Он је истакао да још није постигнут консензус послодаваца и синдиката о свим спорним питањима, али да је одлучено да се одмах крене у јавну расправу како би се чула прихватљива решења и што пре био усвојен нови закон о штрајку.

Како је објаснио, за сада нема консензуса о „локауту“, односно праву послодавца да привремено затвори компанију и тиме спречи губитке проузроковане прекидом рада, све док се не пронађе решење. Такође, спорно је и дефинисање занимања од општег интереса.

Ђорђевић је подсетио да је садашњи Закон о штрајку у примени од 1996. и да се од 2003. године припремају његове измене.

Наредних дана ће према речима министра у новом сазиву почети да ради Одбор за утврђивање репрезенативности синдиката.

То не значи, како је истакао, да ће Одбор проверавати репрезентативност свих синдиката, већ само оних синдиката за које стигне такав захтев.

Председник Савета самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је казао тај синдиката увек може за петнаестак дана да достави доказе о репрезентативности.

На данашњој седници Социјално-економског савета одлучено је Орбовића на месту председавајућег тог тела замени председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

У Социјално-економском савету су представници Владе Србије, Самосталног синдиката, Уједињених гранских синдиката „Независност“ и Уније послодаваца.

Извор: Н1

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*