Dokle ovako?

bp-8

U Gimnaziji „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci je tokom aprila i maja 2018. godine sproveden konkurs za izbor direktora škole. Nastavničko veće je dalo pozitivno mišljenje kandidatu mr Tamari Antić, dosadašnjem direktoru škole, i Školski odbor je doneo odluku da ministru istu predloži za imenovanje. Kompletna dokumentacija je krajem maja poslata Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, ali umesto da Pokrajinski sekretarijat da saglasnost izabranom kandidatu i prosledi dokumentaciju ministru, slučaj je dobio neobičan epilog:

Poslednjeg dana mandata dosadašnjeg direktora, 31. avgusta 2018. godine, Pokrajinski sekretarijat je postavio vršioca dužnosti direktora škole, ali ne dosadašnjeg direktora, do okončanja konkursa.

Zaposleni u bačkopalanačkoj gimnaziji su se 7. septembra pismom obratili ministru prosvete, pitajući ga zašto konkurs nije okončan. Nakon dvonedeljnog uzaludnog čekanja na odgovor ministra, sindikat Gimnazije „20. oktobar“ se ponovo obratio ministru, podsećajući ga na njegovu javnu izjavu koju je dao medijima, da će imenovati svakog kandidata koga je izabralo nastavničko veće i predložio školski odbor. Istovremeno, sindikat je doneo odluku o zakonskom štrajku od 1. do 5. oktobra, i potpunoj obustavi rada u ponedeljak 8. oktobra, a štrajkački zahtev je da ministar imenuje predloženog kandidata.

Zaposleni su doneli i odluku o održavanju protesta u petak 28. septembra i ponedeljak 8. oktobra. Prvi protest je zakazan na platou ispred škole, i uredno prijavljen kao javni skup, ali je sindikat dobio usmeni odgovor od nadležnih organa policije da se skup ne dozvoljava.

Da li će zaposlenima u bačkopalanačkoj gimnaziji biti odobreno da u petak iskažu svoje nezadovoljstvo, ili će im održavanje protesta biti zabranjeno jer ugrožava bezbednost Republike Srbije, ostaje da se vidi do petka.
Šestomesečna saga o izboru direktora Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci izgleda da ulazi u neku novu fazu. Ceo problem može da razreši ministar prosvete donošenjem odluke o imenovanju direktora.

U prilogu možete pročitati prvi i drugi dopis ministru, kao i odluku o štrajku.

Jedan komentar na Dokle ovako?

  1. Svuda isto kaže:

    Podrška kolegama i direktorki!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*