Drugačija gimnazija

gimnazija05_620x0

NACIONALNI prosvetni savet jednoglasno je usvojio plan i program za prvi razred gimnazija, koji podrazumeva drugačiju nastavu, sa šest izbornih predmeta za učenike i dva časa više nedeljno u rasporedu. Većina članova Nacionalnog prosvetnog saveta podržala je dokument koji je izradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ali su pojedine zamerke izneli predstavnici društava nastavnika stranih jezika, geografije, istorije…Učenici će u prvom razredu birati dva od šest ponuđenih izbornih predmeta: Jezik, mediji i kultura, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Obrazovanje za održivi razvoj, Primenjene nauke i Umetnost i dizajn.

- Postoji opasnost da ovo bude spisak lepih želja. Sadržaji ovih izbornih predmeta su pravljeni kao nekadašnje sekcije, da deca uživaju u učenju, ali postoji opasnost da se pretvore u svoju suprotnost – upozorio je Milan Stanić, predstavnik Sociološkog društva Srbije.

On je ukazao na činjenicu da učenici imaju različit odnos prema izbornim i obaveznim predmetima, tako što izborne ne shvataju dovoljno ozbiljno. To bi moglo, kako je rekao, sjajnu ideju unapređenja nastave da pretvori u „rekreativnu nastavu“.

Iako je podrška Nacionalnog prosvetnog saveta bila jednoglasna, njihove odluke su, prema novim prosvetnim zakonima, isključivo savetodavne. Odluku donosi Ministarstvo prosvete, sa njihovom saglasnošću ili bez nje.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*