“Двоструки аршини министра Шарчевића за смену директора”

duro-strugar

Родитељи и запослени у Основној школи „Ђуро Стругар“ у Београду упутили су отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу, у коме питају како то да за смену директорке те школе, Александре Лончар, није довољно 70 пријава за незаконитости у раду и неколико судских поступака који се воде против ње, док су за смену директорке Наташе Зец из школе у Лаћарку биле довољне две „неправилности“.Нашој редакцији обратили су се родитељи и запослени у Основној школи “Ђуро Стругар” из Београда, о чијем захтеву за смену директорке те школе Александре Лончар смо извештавали током јуна.

Они су упутили отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу, пошто су пратили причу о смени директорке Основне школе “Трива Витасовић Лебарник” из Лаћарка, Наташе Зец, која је смењена са те функције узбрзо пошто су завршени избори, на којима је учествовала на листи Групе грађана “Град за све нас”, на којој је освојила и одборничко место.

Наташа Зец Фото: Приватна архива
“Не можемо а да не приметимо вашу констатацију, да су разлози за разрешење директорке ОШ ‘Трива Витасовић Лебарник’, да ‘представник ђачког парламента није присуствовао седници школског одбора’ и да ‘нису унесена имена представника Савета родитеља у дневник’, по закону на који се позивате, довољни за њено разрешење.

Како је онда могуће да за разрешење директорке ОШ ‘Ђуро Стругар’, Александре Лончар, није довољно преко 70 пријава на незаконитости у раду у две године мандата, међу којима је и неколико судских процеса од стране запослених и родитеља, од којих је један покренут због претње смрћу запосленој, као и фалсификовање записника Школског одбора и Савета родитеља, као и Школског плана и програма”, питају аутори отвореног писма.

Протест испред ОШ “Ђуро Стругар”, 15.06. 2020. Фото: Драган Мујан/Нова.рс
У писму су наведене и друге неправилности у раду за које оптужују Александру Лончар, о којима су обавештавали Министарство просвете или друге државне органе, укључујући и, између осталих, тврдње о спровођењу јавне набавке супротно закону, дискриминацији деце са посебним потребама и деце из ромске популације и о забрани синдикалног удруживања.

“Каква случајност, у великом броју пријава поступала је баш републичка инспекторка Весна Загорац која је разрешила и директорку Наташу Зец, за две, рекли би ‘баналне неправилности’ у односу на оно што је код нас у школи утврђено. Весна Загорац нам је лично рекла, да није имала довољно елемената за разрешење.

Молимо вас да нам одговорите, да ли су овде ипак ‘дупли аршини’ у питању”, стоји у отвореном писму, чији су се аутори на крају запитали да ли је заправо циљ “по сваку цену заштитити политичке истомишљенике и да ли вас интереси деце и родитеља само спорадично интересују”.

Извор: Нова

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*