Građanima Kisača

osnovna-skola-kisac-protest

Poštovani građani Kisača,

Kad smo se pre dva meseca potrudili da prilagodimo svoj rad nastavi na daljinu, u situaciji u kojoj smo se zajedno sa našim učenicima tako iznenada našli, nismo mogli ni da zamislimo da ćemo se danas naći u medijima i u centru pažnje našeg sela, a i šire.
Upravo sada se neki od vas pitaju kakav smo mi to kolektiv pošto smo se usudili da na takav način javno izrazimo svoje neslaganje. Molimo vas, da nam dozvolite da vam otkrijemo kakvi su to međuljudski odnosi u našoj školi.
Velika većina nas potiče iz ovog sela i poznajemo se ne samo iz vremena otkad smo počeli zajedno da radimo, već i od ranije, kada smo mi bili učenici ove škole. Zajedno radimo na svim poslovima koje se tiču škole, često razmenjujemo iskustva i savetujemo se međusobno, sa ciljem da našim učenicima omogućimo više podrške u savladavanju gradiva. Upravo zato se stalno usavršavamo na seminarima ovde i u inostranstvu i učestvujemo na različitim kulturnim, sportskim, umetničkim i ostalim manifestacijama sa našim učenicima. Nikada nismo ostali slepi za probleme naših sugrađana, kojima je trebala pomoć za lečenje ili za prebivališta pogođena požarima i zajedno sa učenicima smo se uključili u sve humanitarne akcije u našem selu. Koliko je samo učiteljica od svoje kuće donelo odeću, obuću i igračke svoje dece, pa ih poklonilo deci iz socijalno ugroženih porodica, da ni jedan naš učenik ne bi dolazio u školu u pocepanim patikama.
Sigurno se pitate i kakav smo odnos imali u kolektivu međusobno. Odgovor je: isti kao što imamo i sa članovima svojih porodica, zato što je naš kolektiv jedna velika porodica. Zajedno smo se smejali, plesali na svadbama, kada su naše kolege udavale ili ženile svoju decu, zajedno smo plakali na groblju, kada su naše kolege svoje najmilije ispraćali na večni počinak.
Ni koleginica kojoj je kolektiv simbolično okrenuo leđa, nikada ranije nije bila izostavljena iz ovih dešavanja i iz ove naše porodice. Zajedno smo sa njom jeli za istim stolom, zajedno se smejali, zajedno plakali. Nikada nije bila bez podrške kolektiva, ni kada joj je trebala pomoć sa učenicima, pomoć oko nadoknađivanja njenih časova, pa ni onda kada su neki roditelji imali primedbe na njen rad sa učenicima.
Ni ovaj način na koji je bila sačekana kao vršilac dužnosti direktora, nije bio jedini način na koji joj je većina predočila šta misli o njenoj kandidaturi za mesto direktora. Pre toga smo, kao kolektiv škole, probali ovo pitanje da rešimo razgovorom, ali u tome nismo imali nikakav uspeh. Samim tim, nismo imali drugog izbora, jer su sve naše molbe i predlozi bili bezuspešni.
Upravo zato, što se tako dobro međusobno poznajemo, probali smo da objasnimo da bi za dobro naših učenika bilo najbolje da vršilac dužnosti direktora ostane Ana Vozar, zato što se upravo sada sve škole u državi susreću sa izmenama kakvih nikad do sada nije bilo. Samim time, učenici i zaposleni imaju jako puno pitanja u vezi sa izmenama i svima nama treba neko, ko se jako dobro snalazi u svim školskim pitanjima, a ne neko koga bi tek sada trebalo uvoditi u posao direktora.
Danas vi, naši sugrađani, imate o svemu ovome različito mišljenje. Neki pominju hrišćanstvo, grehove i brinu o našim dušama. I u našoj školi se uči veronauka, a u kolektivu imamo pobožne i istinske vernike i znamo da u biblijskoj priči, iako su neki hteli da bace kamen na grešnika, ipak ga nisu bacili, jer niko nije bio bez greha. Takođe znamo i to da jeste hrišćanski reći da je nešto zlo, kada to zaista i jeste.
Takođe, neki od vas, kada negativno govore o našem kolektivu, koriste različite poslovice. I mi nastavnici smo odavno upoznati sa narodnim izrekama, i na ovu našu situaciju možemo svakako da nađemo nekoliko prigodnih poslovica. Neke od njih kao da su izmišljene baš za ovu situaciju u kojoj smo se svi našli:
- Prodao veru za večeru.
- I u paklu je dobro, kad ti je stric đavo.
- Pogođena guska gače.

Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se olupaju.

U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.

Junaštvo je car zla svakojega.

Što ne umeš popraviti, nemoj ni menjati.
Članovi kolektiva Osnovne škole Ljudovit Štur u Kisaču

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*