Како је министар Шарчевић “објаснио” смене директора

ministar-prosvete_300816_ras-foto-zoran-loncarevic-056-1024x683

Директори школа из Лаћарка и Кузмина, који су експресно смењени након што је њихова изборна листа освојила 11 мандата на локалним изборима у Сремској Митровици, разрешени су функција због сукоба интереса, тврди за Нова.рс министар просвете Младен Шарчевић.

Да подсетимо, директорка основне школе “Трива Витасовић Лебарник” у Лаћарку Наташа Зец и директор основне школе “Бранко Радичевић” у Кузмину Александар Уметић, смењени су, како твде, зато што су учествовали на изборима на листи Групе грађана “Град за све”, те се након њих нашли на листи одборника. У решењу о разрешењу које је Зец добила, наводи се да је републичка инспекција Министарства просвете у ванредном инспекцијском надзору утврдила две неправилности у раду школе.

Прва је то да на основу увида у записнике са седница Школског одбора није евидентирано присуство представника Ученичког парламента и синдиката. Тим поводом у записнику је забележено:
“Према изјави секретара школе датој у току инспекцијског надзора, ученици и представник синдиката се уредно позивају, али се ретко одазивају позивима”.
Друга неправилност утврђена је увидом у електронске дневнике, када је уочено да у појединим одељењима нису изабрани представници родитеља за Савет родитеља, односно нема евиденције о избору родитеља на родитељским састанцима. Такође је утврђено да у неким одељењима нема евиденције о одржаним родитељским састанцима у септембру, на почетку школске године.

У изјави за Нова.рс Зец је јуче изнела уверење да ове грешке никако нису довољно озбиљне да би оправдале смену, те да је реч о чистој политичкој одмазди, по налогу министра пољопривреде Бранислава Недимовића и министра просвете Младена Шарчевића.

 

“Објашњење” министра

На питање да прокоментарише наводе директора да је реч о политичкој одмазди и да наведене примедбе инспекције нису довољне за смену, Шарчевић каже:
“Немам коментар. Ја се никада нисам кандидовао за политичку функцију и био истовремено директор државне школе. Разлози инспекције су веома довољни. Ако познајете закон и струку… Нема “крадуцкања”.

Зец, међутим, тврди да је обавестила Агенцију за борбу против корупције да се утврди да ли је у сукобу интереса, јер ће у исто време бити одборник у скупштини града и директор школе. Затим је, како каже, обавестила и наставничко веће школе да ће у случају да јесте у сукобу интереса напустити место директора, али до данас није добила одговор Агенције.

На ове наводе Шарчевић одговара да нисмо добро прочитали извештај комисије.

“Довољно смо дискутовали”

“Читајте извештај комисије. То што многи раде погрешно сами себе амнестирају. Постоје озбиљне грешке у раду”.

С обзиром на то да Зец сматра да наведене грешке у раду никако нису довољне за њену смену, питали смо министра и зашто у одлуци о разрешењу није било наведено да је Зец била у сукобу интереса, када он већ сматра да је то највећи разлог овакве одлуке министарства.

“Довољно смо о томе дискутовали. Сви имају право жалбе”, рекао је овим поводом Шарчевић.

Међутим, и ту долазимо до проблема. По закону, након пријема записника комисије, сменени директори имали су право да у року од пет дана поднесу жалбу на записник. Супротно томе, министар Шарчевић их разрешава дужности три дана по пријему записника. На констатацију да им је право на жалбу укинуто, Шарчевић каже:

“Могу да туже инспекцију”

“Узимате само оно што вам одговара. Могу да туже инспекцију суду”.

На наш одговор да није тачно да узимамо само оно што нам одговара, већ покушавамо да разјаснимо ситуацију и тражимо од њега да одговори на два питања: Ако је реч о сукобу интереса, зашто то није наведено у решењу о разрешењу и зашто је директорима укинуто законско право на жалбу у року од пет дана, министар је само кратко закључио:

“Зовите просветну инспекцију”, поручио је Шарчевић и ставио тачку на разговор.

Извор: Nova.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*