KON OBJASNIO KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA

kon

 

SVAKA osnovna škola imaće nadzor koji će pratiti epidemiološku situaciju korona virusa, što do sada nije bio slučaj. Da se niko ne iznenadi, očekuje se pojava virusa i u školama, ali će to biti lakši slučajevi, i deca bi se uglavnom lečila kod kuće, kaže u razgovoru za Telegraf epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv KOVID-a 19.On ističe da se situacija ozbiljno popravlja, ali da smo daleko od višednevne nule i odjave epidemije. Nalazimo se u situaciji kada se korona drži pod kontrolom, ali opuštanja nema.
Kaže da je sve više onih koji se javljaju doktorima kao sumnjivi na kovid, a u okviru tih sumnji, sve je manje onih kod kojih se potvrđuje korona. Očekuje da će jesen biti pod kontrolom, ali prognoze ne daje jer nam predstoji smena godišnjih dobra, a ne postoji predstava kako će to uticati.

Na početku razgovora dr Kon kaže da nije nijednog momenta rekao da deca u škole moraju da nose troslojne specijalne maske, ali objašnjava da je i sam preslušao snimak razgovora, te da je tako moglo da se protumači.

Preslušao sam, i stvarno je moglo tako da bude shvaćeno, jer sam prethodno pričao o obaveznosti nošenja maski u školama, a onda sam pomenuo i troslojne. Dozvoljavam mogućnost da je to neko shvatio tako. Suština je u tome da je obavezno nošenje bilo kakve maske, da ona mora da pokrije nos i usta. Ukoliko je takvo vreme, pa ima znojenja i vlaženja, onda treba imati i rezervnu. Ali, to će sve da prestane u septembru mesecu, kada se menja i godišnje doba – počinje razgovor za naš portal dr Kon i dalje objašnjava kako će se odvijati nastava:

- Prozori treba da budu što je moguće više i što češće otvoreni. Maske obavezno treba da se nose tokom pauza i odmora, i to važi i za leto i za zimu. Ruke treba prati ili dezinfikovati 70-oprocentnim alkoholom pred ulazak u učionicu. To će sve đake da uče učitelji i saradnici. Prostor u školama će se čistiti između smena, znači, ne na pauzama, tada će se samo provetravati učionice. Temeljno čišćenje i pranje podova biće između smena, između prve i druge grupe, i između prepodnevne i popodnevne smene. To je suština za osnovnu.

Da li je dovoljna jedna maska za jedan dan u školi?

- Jeste, dovolja je jedna. Postoji medicinski način govora, koji je, jedostavno, neprihvatljiv. Čoveku treba reći da troslojna platnena maska bolje štiti nego jednoslojna, ali i jednoslojna čini posao ako se svaki dan nosi, uvek je čista i opeglana. Suština je u tome da svi nose maske. To je najvažnije. To je zadatak škole da prati.

Zamišljen je sistem koji je prilično tolerantan, elastičan i koji omogućuje onim roditeljima koji zbog zabrinutosti ne puštaju decu u školi da vide kako će to izgledati, a ima i onlajn nastavu. Postoji mogućnost ako se bilo kakvi simptomi pojave, da dete ostane kod kuće. Nema razmišljanja oko toga.

Možemo li da očekujemo mirniji septembar?

Da li to znači da možemo krajem septembra da odjavimo epidemiju, ili smo od višednevne nule daleko?

- Ne. Daleko smo mi od nule, i toliko dugo prisutne nule da bi epidemija mogla da se odjavi. Nezahvalno je prognozirati zato što je ovo dinamična situacija, ali ovi koji idu u Crnu Goru vraćaće se nazad.

Kad ste već to pomenuli, da li među onima koji se javljaju sa simptoma ima onih koji su bili negde na letovanju, u Vrnjačkoj Banji, na Kopaoniku, Zlatiboru, gde je veća koncentracija ljudi?

- Mi za sada nemamo takvu koncentraciju podataka da može da se kaže da je bilo zbog grupisanja, što ne znači da pojedinačno nije bilo. Ali, mi u Beogradu to nismo uočili kao pojavu.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*