Konačno priznati praktično znanje

djaci
Iako su letnji odmori u toku, Ministarstvo prosvete ubrzano radi na uspostavljanju jedinstvenog nacionalnog okvira kvalifikacija. Nacrtom Nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi uskoro trebalo da se nađe pred usvajanjem, obuhvaćeni su svi nivoi i vrste kvalifikacija, bez obzira na način sticanja (kroz formalno ili neformalno obrazovanje) i životno doba u kome se one stiču (mladi ili odrasli). Tako bi, posle dužeg vremena, Srbija dobila integrisan sistem određivanja nivoa obrazovanja i stručnosti, važan i za zapošljavanje, ali i za dalje usavršavanje.Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je Stručni tim za izradu jedinstvenog Nacionalnog okvira kvalifikacija, na bazi prethodno razvijenih predloga za nivoe stručnog obrazovanja i obučavanja (nivoi 1 do 5) i visokog obrazovanja (nivoi 6 do 8).

Ovaj tim pripremio je i predložio nadležnim savetima u oblasti obrazovanja nivoe i opise nivoa kvalifikacija kao i razvrstavanje kvalifikacija prema nivoima NOKS-a. Prema ovom predlogu, postoji osam nivoa stručnog obučavanja i obazovanja, a u koji nivo će se svrstati određena zanimanja, zavisi od stručnjaka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kome će zainteresovane škole i firme podnositi zahteve za uvođenje određenog zanimanja u sistem kvalifikacije.

Prema predlogu, za ostvarivanje prvog nivoa kvalifikacije, potrebna su osnovna praktična stručna znanja za obavljanje zadataka ili za dalje učenje, osnovne veštine i rukovanje osnovnim priborom i alatima, kao i obavljanje zadataka prema jednostavnim uputstvima. Od prethodnog obrazovanja, potrebna je završena osnovna škola, a da bi se stekla kvalifikacija prvog nivoa potrebno je omogućiti obuku u trajanju od najmanje godinu dana ili 90 sati neformalne obuke, a vertikalna prohodnost može da ide do trećeg nivoa. Prvi nivo kvalifikacija predstavljaju, na primer, montažeri podnih obloga ili korpari.

Za drugi nivo traži se dve godine ili 240 sati obuke, za treći nivo 1.000 sati obuke, četvrti nivo imaće zanimanja gde je uslov prethodno završena trogodišnja srednja škola, odnosno četvorogodišnja ako je u pitanju prekvalifikacija i četiri godine formalne obuke, dok je za peti nivo, pored trogodišnje ili četvorogodišnje škole, potrebno i radno iskustvo od minimum dve godine, a kandidati dobijaju takozvano “majstorsko pismo”. Na tom nivou su pekari, sistem administratori i turistički vodiči, predviđa Nacrt Nacionalnog okvira sistema kvalifikacija u Srbiji.

Sva zanimanja, postojeća i nova, klasifikovaće se po posebnom šifarniku, koji će ukazivati i na nivo prethodnog i nivo stečenog obrazovanja, da li je u pitanju diploma ili sertifikat. Priznaje se i neformalno obrazovanje, i to je tačno određeno.Vertikalno kretanje po nivoima biće moguće samo prekvalifikacijama, i to za određena zanimanja, a ako neko želi da sa srednjom medicinskom studira engleski jezik, moraće da prekvalifikacijom stekne diplomu jer prolaza van uskog kruga traženih zanimanja neće biti.

Sistemi kvalifikacija zasnovani su na takozvanim “kreditnim bodovima”. a kredit je numerička vrednost vremena provedenog u učenju – to je vreme koje je neophodno tipičnom učeniku, bez relevantnih znanja i veština, da stekne kvalifikaciju. U kreditnom sistemu, svakoj kvalifikaciji dodeljuje se odgovarajući broj kreditnih bodova.

I. V.

Osnovni pojmovi

Kvalifikacija je formalno priznanje stečenih kompetencija. Pojedinac stiče kvalifikaciju kada nadležno telo utvrdi da je dostigao ishode učenja prema zadatom standardu kvalifikacije, što se potvrđuje javnom ispravom (diploma ili sertifikat). Standard kvalifikacije je osnov za sticanje kvalifikacije u stručnom obrazovanju na određenom nivou zahtevnosti i određuje stručne kompetencije i jedinice kompetencija potrebne za obavljanje posla ili grupe sličnih poslova, odnosno predstavlja skup stručnih kompetencija značajnih za zapošljavanje, koje se mogu steći kroz formalno obrazovanje, neformalno obrazovanje odraslih ili informalno učenje, odnosno radno iskustvo.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*