Manje ocena samo u izuzetnim slučajevima

ucionica

Član pravilnika o ocenjivanju, koji predviđa da se učeniku može izvesti zaključna ocena ako ima manje od četiri ocene u polugodištu, odnosno dve (za predmete čiji je nedeljnim fond jedan čas), i dalje je na snazi, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Iako je taj član unet pošle školske godine kada su škole prešle na nastavu na daljinu zbog uvođenja vanrednog stanja, nadležni su i u ovoj školskoj godini dozvolili odstupanje, imajući u vidu situaciju u kojoj se trenutno odvija nastava. Međutim, iz Ministarstva prosvete poručuju da odstupanje od uobičajenog načina ocenjivanja treba da bude izuzetak, a ne pravilo.

– Posebno ukazujemo na to da prilikom ocenjivanja u prvom planu treba da bude interes učenika i da je manji broj ocena od propisanog prihvatljiv samo u situacijama kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih, nije bilo moguće oceniti učenika potreban broj puta – kažu u Ministarstvu.

Treba imati na umu da dozvoljeno odstupanje od obaveze da učenik u toku polugodišta ima najmanje četiri, odnosno dve ocene, ne znači da se može smanjiti broj predviđenih pismenih zadataka.

Plan i program u tom smislu nije menjan, bez obzira na to što časovi traju po 30 minuta i što su u mnogim školama odeljenja podeljena, pa polovina jedne nedelje nastavu sluša u školi, a druga kod kuće.

U tom smislu se za pismeni (kao i kontrolni) mora predvideti dva časa, umesto jednog, pošto je ocenjivanje dozvoljeno isključivo u školi.

Preporuka je da nastavnici na pismenim i kontrolnim prilagode broj zadataka i zahteve času od 30 minuta, a izuzetak je jedino srpski jezik, gde bi pismeni trebalo da se radi dva školska časa.

Iz Ministarstva podsećaju da obaveza da se učenici ocenjuju isključivo u školi važi i za đake čiji su se roditelji opredelili za učenje na daljinu.

Za sada se ne zna kako će se ocenjivati učenici ako se škole zatvore i eventualno pređe na nastavu na daljinu.

Sudeći prema dosadašnjim izjavama nadležnih, moguće je da se neće sve škole zatvoriti u isto vreme, već je logično da se ta mera primeni u određenom regionu ako se uoči dramatično pogoršanje epidemiološke situacije.

Upravo zbog ovakvog mogućeg scenarija i činjenice da se ne zna kako će teći školska godine, ostavljena je mogućnost da se zaključna ocena izvede i sa manje od četiri, odnosno dve ocene po polugodištu.

Podsetimo da je Ministarstvo propisalo da je „u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja, vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti, dozvoljeno je odstupanje do 20 odsto od propisanog plana i programa nastave i učenja“.

Izvor: Danas

Jedan komentar na Manje ocena samo u izuzetnim slučajevima

  1. Gorica kaže:

    I iz matematike se u srednjoj školi radi pismeni dva časa.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*