МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ Ево шта ће бити са ученицима и школском наставом због епидемије короне

skola_1000x0

Број оболелих од ковида у Србији, наравно, уноси немир свима нама, али поновићу оно што сви из кризног штаба понављамо од почетка пандемије – најважније је да поштујемо мере. Такође, школе нису озбиљније место трансмисије и докле год је тако, односно докле год имамо могућност да одржимо редовну наставу и обезбедимо неометан рад, тако ћемо и чинити“.

Овако на почетку интервјуа за „Ало!“ први потпредседник Владе и министар просвете Бранко Ружић одговара на наше питање у којој ситуацији може бити донета одлука да се затворе школе и да се пређе на онлајн наставу.

* Имају ли школе могућност да саме процене да ли ће њихови ученици прећи на онлајн наставу?

- Не, не могу самоиницијативно такве одлуке да донесу, већ морају да консултују кризни штаб. Школе могу, када у једној групи у оквиру одељења постоје два потврђена случаја инфекције, да ту групу, а не цело одељење или целу школу, ставе у самоизолацију на 14 дана и на онлајн наставу.

* Шта ће бити са зимским распустом? Имате ли у плану да га продужавате?

- Одговорна одлука је на кризном штабу, будући да је реч о процени угрожености безбедности и здравља ученика, студената и запослених у образовно-васпитним установама. Одлука ће бити свакако донета у најбољем интересу свих.

* Наставници се жале да су преоптерећени, да двапут раде исто, с друге стране родитељи се жале на квалитет знања које ученици сада добијају због целе ситуације с коронавирусом. Имате ли ви предлог решења?

- Сви запослени раде у складу са својом четрдесеточасовном нормом. Захвалан сам што чувају виталност нашег система и предано раде да сви ученици, студенти не стају са својим образовањем, што и јесте циљ свих нас. Да ли бисмо сви волели да се настава одвија у нормалним околностима? Наравно, али време није „нормално“ и сви морамо дати максимум да се живот одвија и током пандемије.

* Када би се овог тренутка прешло на рад од куће, да ли би сва деца имала једнаке услове да прате наставу?

- Према информацијама којима располажем, као и на основу рађених анализа, највећи број ученика је имао приступ како ТВ каналима – РТС2, РТС3 и РТС Планета, тако и интернет платформи коју је школа изабрала, а за оне који нису имали услова за онлајн наставу из донација је обезбеђен или интернет или таблет или мобилни уређај. Ако се деси неки такав случај у наредном периоду, решаваћемо.

* Како сте реаговали кад сте чули које министарство ћете водити? Је л’ то било „врућ кромпир“?

- Много тога сам до сада прошао у политичком битисању. Трудио сам се да на сваком месту урадим најбоље што могу за Србију и њене грађанке и грађане, и у том маниру настављам јер ми то налаже елементарно кућно васпитање. Међутим, морам признати да је ово изазов више, да изазива позитивну трему и да јесте атрактивно када сте у позицији да лично дате барем скроман, временски ограничен допринос у министарству које је најважније за једно друштво, које тежи и приближава се идеалу да буде модерно. Министарство просвете води рачуна о будућности, о наредних 30, 40, 50 година нашег друштва, и зато ми је драго да могу да пружим допринос и будем делић тог мозаика. Политика, политике, политичари, све је то променљиво, али просвета, наука и технолошки развој јесу константа и кичма развоја и очувања вредносног система сваког друштва, па и нашег.

* Ивице Дачића нема у овој Влади, недостаје ли вам?

- Поносан сам што је на другој функцији по значају у држави, сматрам то његовим мудрим и државотворним искораком. Међутим, с обзиром да га сви познају, наравно да ће не само мени, него и многим другима у Влади, недостајати његов дух, шарм и луцидност. Свакако, сматрам да је то велики бенефит на другој страни, за народне посланице и посланике, али пре свега за све грађане Србије који ће пратити скупштинска заседања путем јавног сервиса.

* Поред вашег министарства, СПС је у новој влади добио још један ресор, јесте ли задовољни као странка?

- Државотворна политика, континуитет очувања дигнитета државе и националних интереса, социјалне правде, економског оснаживања, европске будућности, пружају оријентир на који начин СПС сагледава своју специфичну тежину након 30 година постојања, али такође и грађани који нам пружају подршку. Чињеница да смо својим кадровским потенцијалом увек спремни да одговоримо на изазове са којима се држава суочава говори у прилог тези да нам је Србија на првом месту. Најбољи пример је наш председник Ивица Дачић, који се налази на челу највишег законодавног и представничког тела, што је први пут у историји новијег српског парламентаризма да лидер једне респектабилне партије дође на то место. Свакако ће то појачати улогу и значај парламентарног живота и у домаћем, али и у спољнополитичком амбијенту. Када радимо добро за Србију, странка је увек задовољна.

Помак је да припадник националне мањине буде министар

* Зашто је толику побуну у СПС-у изазвао улазак Новице Тончева у Владу?

- Заиста нисам приметио елементе ваших тврдњи ни у назнакама. СПС је велика породица, доносимо одлуке у складу са демократским процедурама у најбољем интересу грађанки и грађана које представљамо, и сматрам да је квалитативни помак, како за Владу Србије, тако и за нашу партију, да по први пут у скоријем времену, припадник националне мањине буде министар, а да се притом ради и о етаблираном и успешном привреднику.

Синдикати и Министарство су партнери, а не зараћене стране

* Како теку разговори са синдикатима? Колико повећање плата могу да очекују од јануара?

- Наш први сусрет прошао је у обостраном разумевању како социјални дијалог и треба да се води. Ми смо партнери за боље образовање, а не зараћене стране. Секторска повећања до сада јасан су сигнал уважавања драгоцености овог система за наше друштво. Свакако ћемо сагледати могућности да у ванредним околностима наставимо овај позитиван тренд. То ћемо урадити пре доношења буџета као Влада Србије.
Шарчевић и ја се одлично познајемо

* Шта Вам је поручио ваш претходник Младен Шарчевић при примопредаји дужности?

- Познајемо се одлично, имали смо прегршт добрих ствари које смо у претходној Влади урадили заједничким снагама, а све у складу са реализацијом пројектованих циљева. Није било потребе за порукама, али смо се врло лако разумели да у новим околностима континуитет рада на реформи образовног система захтева синергију знања, искуства и енергије са свих страна, и свакако оцењујем драгоценим сваку искуствену и саветодавну подршку коју можемо као Влада добити од свог доскорашњег колеге Шарчевића.

Извор: Ало

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*