Ministarstvo menja Pravilnik o ocenjivanju

Beograd – Ministarstvo prosvete će izmeniti Pravilnik o ocenjivanju, odnosno sporni član 14, koji predviđa da zaključna ocena iz predmeta ne može biti manja od aritmetičke sredine svih ocena, izjavio je za Danas Aleksandar Lipkovski, predsednik Društva matematičara Srbije.
 
Podsetimo, članovi Društva su u pismu ministru prosvete početkom februara zatražili izmenu pomenutog pravilnika, napominjući da bi na osnovu odredbe člana 14 učeniku koji ima devet jedinica i jednu dvojku trebalo zaključiti prelaznu ocenu.U Ministarstvu prosvete, međutim, Danasu je rečeno da su dva meseca po donošenju Pravilnika o ocenjivanju školama prosledili mišljenje da se zaključne ocene iz pojedinih predmeta utvrđuju po analogiji, kao i ocene za opšti uspeh učenika.

Iako je ovo tumačenje prosleđeno još u decembru 2011. godine, u školama i dalje postoje nedoumice oko zaključivanja ocena. Aleksandar Lipkovski kaže da su se Društvu matematičara žalili profesori iz Niša, jer direktori škola u kojima su zaposleni insistiraju na bukvalnoj primeni spornog člana. On ističe da ne zna da li je mišljenje Ministarstva prosleđeno samo školskim upravama, te da nema razloga da se Pravilnik o ocenjivanju ne promeni, uz opasku da „tumačenje ipak ne može biti jače od pravilnika“.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*