Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavu Jovanoviću Ministru finansija Lazaru Krstiću

unija 530 209r

Poštovani
Presudom broj 3.I-1.285/11 od 01.07.2013.godine Osnovnog suda u Negotinu potvrđeno je da zaposleni koji ima status zaposlenog sa nepunim radnim vremenom, ostvaruje pravo na pruzimanje stavljanjem na listu zaposlenih sa koje se vrši preuzimanje.
Naime, pravo na preuzimanje proističe iz člana 131. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u kome se kaže da lice koje ima status zaposlenog sa nepunim radnim vremenom na osnovu člana 137. stav 2. i 3. ovog zakona, ostvaruje pravo na preuzimanje stavljanjem na listu zaposlenih sa koje se vrši preuzimanje.
Lista se utvrđuje do 15.avgusta za svaku narednu školsku godinu, u okviru školske uprave po jedinicama lokalne samouprave, a na osnovu prijava ustanova o zaposlenima koji imaju pravo na preuzimanje.
Pravo na preuzimanje ostvaruje se sporazumom, uz saglasnost zaposlenog.
Na osnovu člana 130 napred pomenutog zakona, prijem u radni odnos na neodređeno vreme na osnovu konkursa može se izvršiti ako se nije moglo izvršiti preuzimanje zaposlenog.
Imajući u vidu sve što je napred navedeno proizilaze tri stvari, a to su:
- Pored Liste radnika sa nepunim radnim vremenom koji su izgubili procenat radnog vremena (LISTA A) potrebno je formirati i Listu radnika koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom (LISTA B).
- Ustanova odnosno škola tj. direktor prilikom prijema u radni odnos na neodređeno vreme, a pre raspisivanja konkursa, mora preuzeti zaposlenog koji se nalazi na napred navedenim listama po prioritetu (Lista A, a nakon toga Lista B).
- Ukoliko se na pomenutim listama ne nalaze radnici koji bi mogli biti preuzeti potrebno je pokrenuti proceduru raspisivanja konkursa u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju i domovima učenika i napred navedenom Uredbom Vlade Republike Srbije.

S poštovanjem,

U Beogradu, Predsednik Unije SPRS Dragan Matijević
19.mart 2014.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*