Ne plašite decu školom

Mada je pripremni predškolski program obavezan i u Vojvodini ga pohađaju bezmalo sva deca u godini pred polazak u školu, ono što vaspitačice u okviru ovog programa rade nije sve što je predškolcima potrebno.

Mnogo toga u pripremi za školu je i posao roditelja, a predavanje za roditelje o pripremi deteta za polazak u školu održala je, na minulom Sajmu obrazovanja „Putokazi“, predsednica Udruženja vojvođanskih učitelja Vera Stojšić-Gašparovski.

- Nikada nemojte deci pretiti školom i plašiti ih, jer polazak u školu je jedan od najvažnijih dana u životu svakog čoveka, a za decu je to i dokaz njihove zrelosti – rekla je Vera Stojšić-Gašparovski. – Predškolci imaju maglovitu predstavu o školi i zamišljaju je  kao mesto puno drugara, na kojem učiteljice uče decu, gde se dobijaju petice, ali i kao mesto gde su jako stroge učiteljice, nevaljala deca…

Po rečima Stojšić-Gašparovski, sva deca se u izvesnoj meri pribojavaju škole i treba im pomoći da taj strah prevladaju. Napetost i strah može se ublažiti spontanim i otvorenim razgovorom o školi u kojem im školski život valja što podrobnije opisati, ali bez ulepšavanja ili plašenja njime. Moćno sredstvo za prevladavanje straha od škole je i igra, pa se s budućim prvakom roditelji mogu igrati škole, a poželjno je i odvesti dete do škole, pokazati mu učionicu, školsko dvorište, jer upoznavanje novog prostora smanjuje napetost i pruža budućem prvaku osećaj da vlada situacijom.

Roditelji predškolaca na ovoj tribini dobili su i savet da u kupovinu školskog pribora idu zajedno s decom i da od te kupovine naprave prijatan i lep događaj, ali i da vode računa o tome šta kupuju, počev od đačke torbe koja ne bi trebalo da bude teška. Zbog težine ne bi trebalo kupovati ni sveske s tvrdim koricama, velike kutije bojica, a zbog toga što prvaci u prvo vreme često gube i zaboravljaju stvari, ne bi im trebalo kupovati skup pribor, kao što nije preporučljiv ni upadljiv pribor, jer on će prvaku lako odvući pažnju od onoga što učiteljica priča.

 

D. Devečerski


Kaligrafija – put ka istinskoj lepoti

Udruženje vojvođanskih učitelja od 2006. godine, kroz izložbe i kaligrafske kolonije, promoviše i značaj lepog pisanja, koje je trenutno u našim školama prisutno samo kao izborni predmet u prvom razredu osnovne škole. Kaligrafija  pomaže deci da osete istinsku lepotu i da se upoznaju s vrednostima pisanja, što je u današnje vreme izuzetno važno za dečji razvoj, pa je ovu veštinu Udruženje vojvođanskih učitelja promovisalo i  na „Putokazima“.

Izvor „Dnevnik“

 

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*