НИ ЗА ДИНАР ВИШЕ?

Ten percent of red color

Министар привреде Душан Вујовић изјавио је да ће ребаланс буџета бити пред посланицима у Скупштини Србије најкасније до 15. септембра и да ће у тој седмици бити и усвојен. Влада Србије трудиће се да плате у јавном сектору и пензије не буду смањене ни за динар више од 10 одсто.

Вујовић је на конференцији за новинаре у Савезу економиста Србије рекао да је планирано да до 11. августа буду познати сви параметри ребаланса буџета и да буду договорени на нивоу владе, свих министарстава и са ММФ-ом, преноси Танјуг.

“План је да ребаланс буџета буде у Скупштини најкасније до 15. септембра и да буде усвојен у тој недељи од 15. до 19. септембра”, рекао је Вујовић који је и вршилац дужности министра финансија.

Вујовић је рекао да је важно да се ребалансом обезбеди довољно средстава да се структурне мере могу реализовати, што значи довољно средстава за социјалне програме, наставак политике давања стимулација, привлачање нових инвеститора.
Министар је нагласио да је ребаланс први корак у крупној фискалној консолидацији.
Рекао је да ће се Влада Србије трудити да плате и пензије у јавном сектору не буду смањене ни за динар више од 10 одсто.
Он је, након састанка премијера Александра Вучића са економистима, привредницима и банкарима у седишту Савеза економиниста Србије, рекао да ће детаљи тог смањења и других економских мера Владе бити познати по заврштку ребаланса буџета.
Вујовић је рекао и да ће само део трошкова бити пребачен на плате и пензије јер ће, како је нагласио, мере бити пре свега усмерене на смањење сиве економије, и то највише на шверц цигарета.
Неће бити приватизација јавних предузећа у 2014.
Министар привреде је навео да у овој години неће бити приватизација јавних предузећа.
“Ове године имамо других, пречих ствари на које ћемо се фокусирати, а наредних година приватизација односно докапитализација јавних предузећа остаје на столу као стални предлог”, рекао је Вујовић.
“Приватизација ‘Телекома’ ће бити питање интереса стратешких партнера из целе Европе и позитивних и негативних трендова у индустрији. Циљ нам је да Телеком буде ефикасна фирма која прати технологије и валоризује позицију Србије у Европи. Биће ствар процене када је прави моменат да се крене са тим”, рекао је Вујовић.
Он је рекао и да Србија има огромне ресурсе у јавним предузећима и да морамо да применимо исте стандарде који се примењују у монетарној и фискалној политици.
Министар ја најавио да ће следеће седмице Влада Србије усвојити предлоге пет-шест реформских закона међу којима су и закони о приватизацији и стечају.
Вујовић је рекао да ће то покренути процес разрешења статуса предузећа у реструктурирању којих има 161 и укупно 584 предузећа у портфељу Агенције за приватизацију.
“То је важно не само за то да се зна да ли ће предузећа преживети или ће отићи у стечај, већ ће се отклонити једна кључна препрека која спречава Србију да побољша пословни амбијент, токове новца и покрене људе и привреду”, рекао је Вујовић.
Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић рекао да је акутелна реформска агенда Владе Србије управо оно за шта се Савез економиста залаже још од почетка економске кризе 2007. године.
Он је подсетио да су економисти говорили да је неопходно урадити хитну фискалну консолидацију, реформисати и рестурктурирати јавна предузећа, да треба завршити приватизацију и реструкутрирање предузећа, започети реформу пензијског система, донети нови закон о раду, унапредити привредни амбијент.
 Повећање БДП-а наредне године
Србија у овој години неће имати раст БДП-а, али мере Владе ће у наредним годинама довести до значајнијег пораста, очекује Вујовић.
Вујовић је рекао да ће мере у наредној години дати повећање БДП-а од један до два одсто, а да “очекује чак од два до три одсто” у 2016. години.
“Србија то може. Србији је то потребно. Без тога Србија не може да оствари реструктурирање привреде и улазак у Европу за шест, седам или осам година. Та перспектива нам то омогућава”, рекао је министар
Извор: РТС

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*