Niko kao Bane niko: zadovoljan radom Ministarstva u protekle dve godine, ne bi se protivio tome da ostane i u narednoj vladi

Beograd, Branislav Pavlovic predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, najava strajka prosvetnih radnika u oktobru
U ovom trenutku, posle donošenja opšteg Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, najvažniji zadatak sindikata jeste da daju doprinos u izradi posebnih Zakona o platama u delatnostima iz javnog sektora, kaže se u saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, koje je potpisao predsednik SOS Branislav Pavlović.Prema ovom sindikatu, postoje mnoge nedoumice o načinu raspoređivanja zaposlenih u platne grupe i platne razrede, kao i načinu napredovanja kroz platne razrede, a naročito je zabrinjavajuća nepoznanica o tome ko je nadležan za o odluke o napredovanju zaposlenih.

Sindikat obrazovanja Srbije predlaže da odluku o napredovanju ne donosi isključivo direktor ili dekan, već komisija u kojoj bi se obavezno  nalazio predstavnik zaposlenih.

U saopštenju SOS se osvrće na prošlonedljni sasatnak s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrima Srđanom Verbićem, Dušanom Vujovićem i Kori Udovički kada je razgovorano o zahtevima sindikata u vezi sa primenom Sporazuma o mirnom rešavanju sporova, povećanju koeficijenata i isplati jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju.

Ovaj sindikata konstatuje da, iako nijedna tačka iz pomenutog Sporazuma nije ispunjena, Sindikat obrazovanja Srbije smatra da u ovom trenutku nema velikog značaja da Vladu podsećaju na taj Sporazum. Pogotovo nije realno da se pravi aneks na Sporazum koji ni u jednoj tački nije ispunjen, te da bi bilo bolje napraviti novi Sporazum.

S druge strane, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da su povećanje plata u javnom sektoru najviše osetili prosvetari, ali i da to povećanje od četiri odsto jeste malo. Navodeći da sindikati kažu da to nije dovoljno, on je istakao da može da se složi sa tim da je povećanje moglo da bude veće.

- Kada je potpisan sporazum između prosvetara i Ministarstva očekivalo se da će doći do promena u Zakonu o platama. To je sada posao za iste sindikate i sledeću vladu. To je posao koji mora da se reši – naglasio je Verbić.

Govoreći o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je istakao da bi bilo dobro da je on usvojen.

- Radićemo bez njega. On će doći na red odmah posle izbora, siguran sam. To nije interes Ministarstva, to je interes svih u obrazovanju da se taj zakon nađe na dnevnom redu – rekao je Verbić.

Komentarišući usvojenje Strategija naučnog i tehnološkog razvoja, on je najavio da će se u toku dana pojaviti uslovi konkursa na veb sajtu Ministarstva prosvete.

- Važno je za konkurs da raspolazemo s istom količinom novca kakva je bila i u prošloj godini, čak i za nijansu veća – rekao je Verbić.

On je istakao da je Srbije prošle godine imala na raspolaganju 11 milijardi dinara, a sada je za nauku odvojeno i više od 11 milijardi i poručio da je zadovoljan radom Ministarstva u protekle dve godine, kao i da se ne bi protivio tome da ostane i u narednoj vladi.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*