Njilaš: Prioritet je da nova školska godina počne bez problema

Njilas 01
Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, koji drugi mandat vodi ovaj sekretarijat, ne krije da je optimista. Izbor za sastav Pokrajinske vlade je bio vrlo dobar, formirana je jaka i kvalitetna ekipa koja će, uz saradnju sa Republičkom vladom, što je izuzetno važno, moći da reši probleme koji su u prošlosti bili zanemareni – navodi Njilaš u razgovoru za „Dnevnik”.

Koji su prioritetni zadaci vašegsekretarijata u ovoj godini?

– To ne zavisi samo od mene, nego i od raspoloživih sredstava, o uticaju politike ne bih da govorim. No, ako bih određivao prioritete za sekretarijat koji vodim, onda bi se oni svakako odnosili na izradu kvalitetnih pravnih akata s obzirom na naše nadležnosti. Za Sekretarijat je takođe prioritetan zadatak da 1. septembra krene nova školska godina bez problema. S obzirom na to da je u nadležnosti ovog sekretarijata i obrazovanje na jezicima nacionalnih zajednica, važno je da se otvore odgovarajući smerovi u srednjim školama, koji su bili predviđeni konkursom, i, naravno, da se upiše dovoljan broj učenika. To se odnosi i na osnovne škole.

Da li ima problema kod upisa?

– Otežavajuća okolnost je to što još nemamo ministra za obrazovanje, jer nije formirana nova Republička vlada, a sad bi bilo vreme da se sporna pitanja oko upisa reše. Konkretno, kod srednjih škola je problem da konkurs za upis, koji je Ministarstvo za obrazovanje raspisalo, ne odgovara u potpunosti onome što smo mi i škole predložili. Trebalo bi da se urade neke korekcije. Sad međutim, nemamo s kim da to rešimo.

Možete li da navedete i konkretne slučajeve?

– Primera radi, kod senćanske gimnazije nisu otvoreni smerovi koje se traže, isto tako ni u Čoki, a ni u Subotici nije raspisan konkurs za smerove koje smo predlagali, što se tiče obrazovanja na mađarskom jeziku. A taj problem se javlja i u novosadskoj Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”, gde nije otvoren smer za sport, iako je godinama unazad postojao. Ova pitanja su otvorena i zasad ne možemo da ih rešimo, kao što smo to mogli u ranijim godinama, jer, ponavljam, još nije izabran ministar, a prethodni više ne može tim pitanjima da se bavi. Zato s nestrpljenjem čekamo novog ministra, jer ovi problemi mogu da se reše i naknadno, roditelji su već sakupili potpise i dali izjavu školama.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je i ozbiljne reforme u obrazovanju?

– U tim reformama, što se tiče srednjih škola, akcenat je stavljen na dualno obrazovanje. Cilj je da obrazovanje prilagodimo privredi i stvarnim potrebama. Možda je i poslednji trenutak da to uradimo. U tome vidim ozbiljnu ulogu Pokrajine, naravno uz saradnju sa Republičkom vladom, jer smo mi u tome već ostvarili dobru praksu, recimo u Subotici, Novom Sadu i Pećincima. To su mesta u Vojvodini gde je dualno obrazovanje dobro organizovano, te srednje škole dobro sarađuju sa preduzećima, znači obrazuju se kadrovi za stvarna radna mesta u pojedinim firmama. Suština dualnog obrazovanja je da zainteresovane fabrike i srednje škole zajedno izrađuju programe i veliki deo nastave se odvija u tim fabrikama, gde postoje mentori, inženjeri koji vode proizvodnju. Ovo su još pilot programi, ali je cilj da, poput Nemačke i Austrije, ili, recimo, Slovačke, koja je takođe u dualnom obrazovanju ispred nas, metod proširimo na ceo obrazovni sistem. Reformu u srednjim školama pratiće i reforma u osnovnim školama, sa ciljem da se učenici rasterećuju.

Na koji način?

– Smanjivanjem broja časova, u prvom redu. Sad imamo puno nastavnika, a sve manje učenika. Ako želimo da nastavnici ne izgube posao, moramo ih preusmeriti na držanje dopunskih i stručnih časova, koji nisu obavezni. Na taj način se učenici rasterećuju, jer neće imati toliki broj časova u obaveznoj nastavi, ali se, s druge strane, podstiče kod njih kreativno učenje, i usmeravaju se na rešavanje problema, umesto da gradivo uče napamet.

Koliko ćemo u Vojvodini ove godine imati prvakaa koliko će učenika upisati srednju školu?

– Na teritoriji AP Vojvodine je u školskoj 2015/16. godini bilo upisano u prvi razred osnovnih škola 17.915 učenika, a u prvi razred srednjih škola 17.347 učenika. Očekuje se da će u školskoj 2016/17. godini biti upisano u prvi razred osnovnih škola 17.445 učenika, koliko je dece pohađalo obavezni pripremni predškolski program u godini pred polazak u školu, dok verujemo da će u prvom rezredu srednjih škola biti 18.100 učenika, koliko je bilo učenika u osmom razredu u školskoj 2015/16. godini.

Eržebet Marjanov

 

Istovremeno zakon o finansiranju APV i budžet za narednu godinu

Mihalj Njilaš nam je potvrdio da Pokrajinska vlada namerava da u ovoj godini sačini predlog zakona o finansiranju Vojvodine, koji bi potom dostavila parlamentu APV, a ovaj onda Narodnoj skupštini, koji je i nadležna za donošenje ovog akta. Po njegovim rečima, realno je očekivati i da pokrajinski budžet već za narednu godinu bude planiran na osnovu zakona o finansiranju Vojvodine. „Kao član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja se zalaže da se taj zakon usvoji što pre, mogu da kažem da je o tome dosta razovarano i pre nego što je formirana nova Pokrajinska vlada i vladajuća koalicija u Vojvodini. Na osnovu tih razgovora ocenjujem da je realno očekivati da zakon o finansiranju i budžet za narednu godinu budu usvojeni istovremeno”, pojasnio nam je Njilaš.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*