НОВЕ МЕРЕ У ШКОЛАМА: Још увек се не зна да ли ће настава бити онлајн или у клупама – уводи се и опција суспензије ђака

casovi-foto-d-milovanovic_f

 

КАКО ће изгледати нова школска година у Србији, то у овом тренутку нико са сигурношћу не може да каже.
Министар просвете Младен Шарчевић пре неколико дана је открио неколико модела који углавном комбинују редовну и онлајн наставу, али је недуго затим председник државе Александар Вучић јасно рекао да „не искључује могућност комплетне онлајн наставе, те да је здравље на првом месту“.
Једно је чини се сигурно: ђаци који буду долазили у школу мораће да носе маске. А најављене су и казне за оне који се тога не буду придржавали.
Како је за Танјуг истакао министар Шарчевић, „од септембра ће дисциплина у школама морати да буде много строжа него раније, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован“.

Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде чешће скидао маску он би угрожавао безбедност друге деце. Мере морају да се поштују – навео је министар Шарчевић.

Како је додао, школе ће за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Почетком наредне недеље, како је најављено, Министарство просвете ће Кризном штабу представити неколико модела како би од 1. септембра могла да изгледа нова школска година. Наравно, све ће зависити и од тога каква ће током јесени бити епидемиолошка ситуација у Србији.

Родитељи ће бити у прилици да одаберу опцију по којој би њихова деца наставу пратила онлајн, од куће. А једино би имали обавезу да дођу у школу да одговарају.

- Неки родитељи су уплашени, има и породица у којима је неко позитиван на корону, има и оних са другим обољењима па се плаше да ће деца донети вирус из школе – објаснио је Шарчевић.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*