Obradović: Sledeće godine novi Zakon o visokom obrazovanju

 

Dug proces nostrifikacije diploma u Srbiji, koji može da traje od dve do 10 godina, pokazuje da povratnici u ovoj zemlji nisu potrebni, smatraju iz nevladine organizacije REPATS, dok ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović najavljuje da će sledeće godine biti donet novi Zakon o visokom obrazovanju, kojim će i ovaj problem biti rešen.
 

Obradović je u Skuptini Srbije na javnom slušanju „Nostrifikacija diploma“ kazao da taj proces predugo traje i da to ne doprinosi srpskom obrazovnom sistemu, ali ni onom ko traži diplomu.

„Ovaj problem postoji, sa njim se suočavamo i moramo da ga rešimo,“ poručio je ministar i dodao da se o tome intenzivno govori poslednje tri godine.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić govoreći o izmenama tog zakona precizirao je da će ministarstvo predložiti formiranje tela koje će na „transparentan, jasan i jednostavan načicn vršiti nostrifikaciju diploma“.

„Moramo stvoriti adekvatan pravni okvir što podrazumeva promenu Zakona o visokom obrazovanju…Treba napraviti suštinsku razliku između nostrifikacije za potrebe nastavka školovanja ili radi stupanja u radni odnos“, precizirao je Mašić.

On je rekao da kroz zakon i podzakonske akte ova dva procesa treba razdvojiti i da se definiše status tela koja će obavljati nostrifikaciju. Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković podržao je formiranje jednog tela ili agencije  koja bi trebalo u ime države određuje „nivo kvalifikacija“.On kaže da termin nostrifikacija treba ostaviti prošlosti.

„Priznavanje treba da radi jedna grupa ljudi i to zahteva samo promenu dva člana Zakona o visokom obrazovanju“, rekao je Stanković.

Donosiocima odluka, odnosno predstavnicima nadležnog ministarstva obratila se Nataša Kočiš iz nevladine organizacije „Srpski siti klub“ koja je govorila o svom iskustvu nostrifikacije diplome i ukazala da je najveći problem što ne postoji standardizacija procesa.

Prema njenim rečima, proces nije standardizovan ne samo za privatne i državne univerzitete već i na svakom fakultetu pojedinačno, navodeći primer dve devojke koje su završile isti fakultet u SAD, pokušale da nostrifikuju na istom u Beogradu i da je jedna u toj nameri uspela, a druga nije.

„Takođe je problem i nekontrolisana razlika u cenama nostrifikacije diplome. Za to se, na primer, plaća od 1.000 do 2.000 evra na privatnim fakultetima..Broj povratnika se iz godine u godinu smanjuje jer smatraju da ne postoji politička volja da se proces nostrifikacije pojednostavi“, kazala je ona.

Kočiš je rekla da ta organizacije takođe podržava uvođenje jednog tela koje će se baviti ovim pitanjem.

Jovana Ružičić, iz NVO „REPATS, koja je studije završila na Sorboni , vratila se u Srbiju, odustala je od nostrifikacije svoje diplome i naglasila da mnogi povratnici zbog dugog trajanja tog procesa takođe donose ovakve odluke, smatrajući da to govori da zemlji oni sa svojim znanjem nisu ni potrebni.

„Ima i onih koji plaćaju nostrifikaciju na privatnim fakultetima oko 1.500 evra  i oni koji taj proces završavaju preko veze“,istakla je Ružičić.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*