Odlazak na ekskurziju (ne)moguća misija?

Ako roditelji i uspeju da deci omoguće odlazak na ekskurziju, pitanje je da li će do njene realizacije uopšte doći. Komplikovana procedura izbora agencije mnoge škole je naterala da ovaj vid rekreacije učenika izbace iz programa, a pojedine škole su prozivane i da krše zakonske odredbe.

Komplikovanu proceduru sprovođenja javne nabavke pri izboru turističke agencije za vođenje đaka na ekskurziju, škole u Srbiji gledaju da izbegnu. Negde roditelji direktno potpisuju saglasnost sa turističkom agencijom, nakon čega agencija angažuje vodiče ili nastavnike, a katkad deca zbog tog problema i ne odu na ekskurziju.

Procedura je komplikovana, kažu prosvetni radnici, pre svega zbog kompleksnosti sprovođenja tendera. Učesnici u tenderu mogu da ulažu žalbe, te se stopira nabavka, pomeraju se datumi ekskurzija.

“Prvo raspišete tender, pa se on objavi u glasilu, pa ne sme da prođe manje od 5 do 10 dana od prikupljanja ponude, pa ta ponuda traje 15 dana, pa mora na savet roditelja, čitava je to procedura. Onda, na kraju, stigne ta preporuka direktoru, pa direktor odlučuje i, faktički, vi celu godinu izgubite na izboru neke agencije”, rekao je Milorad Ivančević, predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Na pitanje da li to znači da škole neraspisivanjem tendera krše zakon, Ivančević kaže da smatra da većina škola nalazi adekvatno rešenje i da je reč o nameri da se ovaj kompleksan proces ubrza.

“Može da se desi da neka škola nema klasičan taj tender nego objavi, dovoljno je u Dnevniku, ili bilo kom časopisu. To je dovoljno, znači, nije prekršena procedura, ali nije obuhvaćen onaj deo zakona koji kaže da treba da bude tender. I u samom Pravilniku se kaže da mora biti, najmanje, objavljeno u časopisu. Znači, to je već sasvim dovoljno, nije prekršeno ništa, a neko može da kaže da jeste”, naveo je Ivančević.

On ističe da se i ovaj put akcenat stavlja na nebitne stvari, dok se drugi realni problemi zanemaruju. Ovde je reč o tome da roditelji budu zadovoljni, jer nisu ni škola ni država te koje plaćaju ekskurzije, a ekskurzija je, za naše uslove, postala prestiž, dodaje Ivančević. Mnoga deca, kako je rekao, i nisu u mogućnosti da na ova putovanja odu, što je mnogo veći problem.

Izvor: Kanal 9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*