Општи успех као лане, тестови лошији за више од бода

malamatura
Овогодишњи мали матуранти минуле недеље и званично су, изласком на завршни испит, окончали обавезно школовање, а сада их чека упис у средње школе.Као и ранијих година и ове се очекује да безмало цела генерација настави да се образује, па тако у средњим школама за све има и места, а како ће се распоредити и овај пут ће зависити од до сада сакупљених бодова. Ти бодови и ове године сакупљали су се као и раније, делом на основу оцена из шестог, седмог и осмог разреда, а делом на завршном испиту.

По основу успеха из основне школе највише, 30 бодова, носи успех из шестог разреда (просечна оцена множи се са шест) док успех у седмом и осмом може максимално да донесе по 20 бодова (просечне оцене из ових разреда множе се са четири), те се тако долази до максимално могућих 70 бодова по основу успеха.

На завршном испиту сваки тест носи максимално по 10 бодова, који се добијају тако што се број бодова освојених на сваком тесту, а максимално је по 20, дели са два.Овогодишња новина је да за четворогодишње средње школовање могу да конкуришу само они мали матуранти који су сакупили укупно најмање 50 бодова.

Све остало, у уписном систему остало је исто, па, према прелиминарним резултатима и то да је од сва три теста, бар у Јужној Бачкој, у којој је највише војвођанских осмака, нешто преко 6.000 и ове године, најтежа била математика. Од могућих 20 бодова на овом тесту, осмаци су просечно освајали 8,73 бода, што је за безмало два бода мање него лане, када је просек био 10,9 бодова. Из српског је опет лањски просек од 12,57 бодова мало премашен, па је ове године 12,96. И комбиновани тест са просечних овогодишњих 12,36 бодова, за скоро бод је лошији од лањског када је просек био 13,30.

Када се бодови са сва три теста саберу просечан осмак у највећем војвођанском округу ове године има 34,05 бодова, док је лане имао 36,77. А када се ови бодови поделе са два да би се добили они с којима се конкурише за средњу школу , по основу завршног испита лане је просечан осмак имао 18, 38, а ове године по овом основу има просечно 17,02.

По основу успеха из основне школе просечан осмак лане је од могућих максималних 70 бодова имао 57,62, што је скоро као и ове године, када има 57,61 Тако је у уписној трци, од могућих 100, просек лане био тачно 76 бодова, док је ове године то , углавном због завршног испита, скоро бод и по мање – 74,64.
Е сад, све је ово још прелиминарно и после  жалби (у понедељак) школским комисијама, осмаци незадовољни бодовањем на завршном испиту, могу да се (у уторак) жале и окружним комисијама.

Тeк после ових жалби и бодови ће бити коначни, а онда ваља добро промислити и усагласити своје жеље, са својим бодовима. Код тог усаглашавања смисао добија сва ова напред изнета рачуница. Наиме, ту до изражаја долазе ових безмало просечно бод и по мање у односу на лањску генерацију, које би требало одузети од бодова на којима је лане подвлачена црта при пријему на поједине смерове, то јест за толико би ова црта ове године могла бити нижа.

Ипак, ову рачуницу требало би узети с резервом, како због тога што се из генерације у генерацију жеље осмака помало мењају, тако и због тога што у четворогодишње смерове ове године неће моћи они с мање од 50 бодова. Уз то, ове године нешто више места има у гимназијама и трогодишњим смеровима средњих стручних школа, а нешто мање у четворогодишњим медицинским и економским смеровима

Зато, када крену да пишу листе са својим жељама за наставак школовања, без обзира на бодове, на прво место најбоље да свако стави оно што највише жели, а даље да ређа и своје жеље, али и смерове на које се реално са својим бодовима може уписати. Када до те реланости буде долазио уз помоћ Информатора, који је с подацима с ранијих уписа и ове године издало Министарство просвете, као оријентир, сваки осмак не би требало да заборави да оних бод и по одузме од лањске црте – за сваки сличај.

Извор: Дневник

Један коментар на Општи успех као лане, тестови лошији за више од бода

  1. Tiosav каже:

    Bodovi na osnovu uspeha u osnovnoj školi se računaju tako što se uspeh iz 6. razreda pomnoži sa 4, a uspeh iz 7. i 8. razreda pomnoži sa 5.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*