Otkud Verbiću da ga sindikati podržavaju?

prosvetari-tanjug-11_ln

Nijedan od četiri reprezentativna sindikata obrazovanja ne želi da Srđan Verbić bude ponovo ministar prosvete posle izbora. Komentarišući Verbićev stav da bi ga sindikati prosvetara „sigurno podržali“, predsednici sindikata u čudu su pitali „odakle mu takva ideja”. Verbićev mandat obeležio je jedan od najdužih štrajkova u istoriji srpskog obrazovanja, tokom kojeg su sindikati više puta tražili njegovu smenu.
Lično sam veoma zadovoljan kakav stav imaju sindikati prema meni kao ministru prosvete. Kada biste ih pitali da li žele da budem ponovo ministar u vladi, oni bi rekli da. A ja bih na isto pitanje rekao što da ne – istakao je juče Verbić prilikom obilaska kraljevačkih škola.

Upitan da li je u međuvremenu došlo do otopljavanja odnosa i približavanja stavova, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović odgovara da ne zna odakle Verbiću zaključak da bi ga sindikati podržali.

- On je tek pre nekoliko meseci počeo da se ponaša kao ministar, kada je rekao da bi trebalo smanjiti broj časova građanskog vaspitanja i veronauke. Mi bismo sigurno voleli nekog boljeg i iskusnijeg, ali dok ne vidimo ko su kandidati za ministra prosvete u novoj vladi, ne bih da se izjašnjavam. Ali ako će da dođe Babić vazduplohov, onda bolje da ostane Verbić – smatra Pavlović.

Predsednik GSPRS „Nezavisnost” Tomislav Živanović ocenjuje da Verbić „nije za pregovarača“ i da nema političku težinu da bi sprovodio reforme. On kaže da nije zadovoljan rezultatima ni ministra prosvete, ni vlade, te da je Verbićev jedini uspeh što je smanjio politizaciju obrazovanja.

- Nije on loš, sa njim može da se razgovara, ali je njegova greška što je izabrao loše saradnike. Ne valja mu inspekcija, školske uprave ne rade kako treba, ima loše pomoćnike… A ako niko od njih ne radi dobro, ni ministar ne može da funkcioniše. U celini gledano, sa njim nismo imali ni problema ni koristi – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Ni Uniji sindikata prosvetnih radnika nije jasno kako je Verbić došao do zaključka da ga podržavaju.

- Da je imao samo petomesečni štrajk on bi trebalo da ode, da ne pominjem haos koji su pravilnici o cenusu izazvali početkom školske godine, da ne pominjem što još nije izvršeno preuzimanje tehnoloških viškova… Po nama, on apsolutno treba da ode. Da nas neko pita, rekli bismo da ministar prosvete mora da bude čovek koji je iskusio naš hleb – kaže Jasna Janković, predsednica Unije. V. Andrić

Predškolci protiv

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Ljiljana Kiković bila je jasna:

- On predškolce nikada nije pominjao kada je govorio o prosvetnim radnicima, niti nas je smatrao delom obrazovanja. Neka ga podržavaju ti koje je pominjao. Kada je trebalo da prosvetni radnici dobiju jednokratnu pomoć, nas je izostavio, kad je bilo najavljeno prinudno penzionisanje žena, on je govorio samo da neće biti dovoljno nastavnog kadra u školama, ali ne i o zaposlenim u predškolskim ustanovama. Mi uopšte nismo zadovoljni njegovim radom – kaže Kikovićeva, čiji je sindikat tokom poslednjeg štrajka tražio Verbićevu smenu.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*