Platni razredi do jeseni?

krstic

Ministri finansija i državne uprave i lokalne samouprave, Lazar Krstić i Kori Udovički, najavili su večeras uvođenje platnih razreda do jeseni u državnoj upravi, rešenje problema preduzeća u restrukturiranju na tri načina, ali i da će pitanje visine penzija možda morati da bude otvoreno krajem godine.

Oni su gostujući na RTS-u, ostavili mogućnost da će se krajem godine razmišljati o smanjenju penzija ukoliko se najavljenim ekonomskim merama ne ostvare dovoljne uštede. Krstić je rekao da se od samog starta zalagao za fiskalnu konslidaciju u punoj meri.

- Svi smo se složili da ucinimo sve sto je moguće, da vidimo koliko mozemo da smanjimo gubitke u javnim preduzećima i uštedimo u državnoj upravi kako bismo što je moguće više smanjili negativan efekat po građane. Da li ja verujem da ćemo uspeti u punoj meri? Ne verujem – rekao je Krstić.

On je ocenio da ćemo „morati da se obratimo i penzijama krajem godine“, dodajući da bi njihovo smanjenje moglo da usledi kada se „bude ulazilo u sledeću budžetsku proceduru“.

Govoreći o penzijama, Udovički je navela da će vlada možda i uspeti da najavljenim merama dovoljno ubrza privredni rast, pa da penzije ne moraju da se smanjuju.

- Ali ako me pitate za pošteno stručno mišljenje, sumnjam. Ali sam sigurna da je ovo što sada radimo dovoljno, da će značiti privredi Srbije – rekla je Udovički.

Ona je najavila uvođenje platnih razreda do jeseni, navodeći da se taj posao već radi i da je osnovna ideja da se isti rad u državnoj upravi plaća isto.

- Sada imate neverovantu pojavu da u jednoj agenciji, recimo kao vozač, možete da zarađujete tri ili četri puta više nego kao vozač u ministarstvu – navela je Udovički, dodajući da je slična situacija između različitih ministarstava ili opština.

Prema njenim rečima, postoji šuma različitih naknada, a ranije je preuzet sistem iz vremena samoupravljanja koji je služio ideološkoj svrsi i već „20 godina sa njim se igramo da bi sakrili ko koliko zarađuje“.

- Recite mi kojom državom može da se upravlja ako ne možete da uporedite. Prvo ćemo morati da pojednostavimo tu šumu – rekla je Udovički.

Krstić je u tom kontekstu naveo da ne može Fond PIO sam sebi da podigne plate ili koeficijente bez usaglašavanja sa ostatkom javnog sektora, te da je osnovna poruka platnih razreda da se uvede pravičnost u sistem.

Govoreći o preduzećima u restrukturiranju, Krstić je rekao da će problemi tih firmi biti rešavani pomoću tri modela. U prvoj grupi je, naveo je on, 30-ak preudzeća za koje postoji budućnosti i za koja država treba da odigura najveću ulogu.

U drugoj grupi su, prema njegovim rečima, preduzeća kojima se mora naći strateški partner, dok će preko trećeg modela biti rešavana sudbina preduzeća za koja ne postoji budućnost i gde će država sa sindikatima tražiti adekvatne socijalne programe.

Kao najhitniji problem koji treba rešiti, Udovički je navela da se privredi omogući da radi i da raste.
- Problem je što privreda ne proizvodi dovoljno poreskih sredstava. Smanjivati poreze ne možemo, jer bismo tako samo produbili deficit – rekla je ona.

Kao prvi prioritet, Krstić je naveo fiskalnu konsolidaciju koja se ne sme svesti samo na uštede kao takve, već i na uvođenje takve discipline gde će se znati gde odlazi svaki dinar. On je ponovio da će rebalansom biti ostvarena ušteda od 400 miliona evra i da postoji „okvirna slika za rebalans“.

Krstić je naveo da ove i sledeće godine mora da se uštedi jedna milijarda evra, dok se u naredne četiri godine moraju ostvariti uštede od 1,5 milijardi evra.

Neprijatno iznenađena
Govoreći o svom resoru, Udovički je rekla da je po povratku u Srbiju sa petogodišnjeg angažmana u UN bila neprijatno iznenađenja činjenicom da organizacija Vlade nije uznapredovala od vremena vlade Zorana Đinđića i dodala da je prioritetni zadatak da se uspostavi mehanizam za koordinaciju rada ministarstava i ukine takozvana strnačka feudalizacija unutar izvršne vlasti.
- Privreda je u teškoj situaciji i mora da se napravi mnogo veći pritisak na državnu administraciju da više postupa i služi građane. Sistem se raštimovao i moramo da uspostavimo sistem po kojem će ćutanje administacije značiti da se ona slaže sa zahtevom – rekla je ona.

Verbić: Obrazovanje u Srbiji između Bugarske i Hrvatske
Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić je rekao da niko od nas ne zna kakvi će nam obrazovni profili biti potrebni za 10 godina, zbog čega ljudima treba omogućiti da uče u hodu i da se prilagođavaju novonastaloj situaciji.
- Sigurno da ni Nemačka nema plan kakvi će joj kadrovi biti potrebni za 20 godina. Za 2030. godinu niko od nas ne zna šta će biti aktuelno – rekao je Verbić i dodao da je potrebna promena svesti.
On je istakao da šta god bude urađeno u obrazovanju, prvi rezultati će biti vidljivi tek posle 30 godina, ali da je obrazovanje u Srbiji na onom mestu koje može da se očekuje na osnovu nivoa razvoja na kojem se Srbija nalazi, odnosno negde „između Bugarske i Hrvatske“.
Govoreći o mogućim štrajkovima u obrazovanju zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru od 10 odsto, Verbić je rekao: „Ako se u celoj javnoj upravi smanjuje plata za 10 odsto, to je ono što se odnosi na sve nas građane i sa tim moramo da se suočimo, da prođemo kroz period kada će narednih meseci ili godina biti teško, da posle bude lakše“.
Govoreći o maloj maturi, ministar prosvete je rekao da ona ne mora da bude samo selekcioni mehanizam za upis u srednje škole, već i bogat izvor podataka šta treba unaprediti u obrazovnom sistemu.
Verbić tvrdi da mala matura treba da se realizuje u drugačijim okolnostima i da je najbitnije za ovu godinu da vidimo šta možemo da izvučemo iz nje ne bi li sledeće godine pravili nešto korisnije, menjali planove i programe, a jednog dana i napravili nešto što liči na PISA test.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*