Politika protiv struke

dru-verbic
Kakva je sudbina predloga novih standarda kvaliteta udžbenika, ko će i kada usvojiti taj dokument, pitanje je na koje odgovore nemaju ni u Ministarstvu prosvete, niti u Nacionalnom prosvetnom savetu (NPS). Deo tog dokumenta su i standardi za priručnike, čije donošenje je uslov da do početka naredne školske godine budu pripremljeni priručnici bar za deo predmeta u srednjim stručnim školama, od ukupno 900 za koje nedostaju udžbenici.

Nakon što je NPS na poslednjoj sednici odbacio ponuđenu verziju standarda, otvorena je dilema da li ministar može da ih usvoji ili Savet treba da traži od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) da uradi potpuno novu verziju tog dokumenta. Nezvanično saznajemo da Ministarstvo „razmatra pravni osnov da standarde donese ministar“, ali potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da, ako NPS u roku od tri meseca od prijema materijala ne donese akt iz svoje nadležnosti, donosi ga ministar. Prema jednom tumačenju, ministar može da usvoji predlog standarda, ako ga NPS ne donese u pomenutom roku. Drugo tumačenje je da ministar nema pravo da preinači odluku NPS (bilo pozitivnu, bilo negativnu) već ovo zakonsko rešenje važi samo ako se Savet u roku od tri meseca ne bavi nekim pitanjem, odnosno ako predsednik odbija da ga stavi na dnevni red. S obirom da se NPS negativno izrazio o predlogu, ZUOV bi, po ovoj verziji, trebalo da formira novu komisiju i ponudi nov predlog. A to u ovom trenutku nije na vidiku.

- Ministarstvo je od mene tražilo samo da im dostavim podatak kada je ZUOV poslao predlog standarda NPS-u. To je bilo 11. januara, što znači da 11. aprila ističe tri meseca. Nisam pravnik, tako da ne mogu da interpretiram zakon – kaže za Danas Aleksandar Lipkovski, predsednik NPS.

On dodaje da na poslednjoj sednici NPS nije bilo dovoljno glasova da se novi standardi kvaliteta udžbenika usvoje, ali da još uvek nema zvanične odluke o tome. Lipkovski kaže da će se, „ako pristigne novi predlog, možda ponovo o njemu glasati“, ali da on „neće tražiti od ZUOV-a da uradi nov predlog“.

- Mogu jedino da konstatujem da nismo usvojili predlog i da o tome zvanično obavestim Ministarstvo, mada oni to već znaju. A šta će dalje biti, ne znam. Standardi proističu iz Zakona o udžbenicima, jedan od zahteva iz tog zakona je da se usvoje novi standardi kao podzakonski akt. Ali nije da mi nemamo standarde, imamo postojeće koji su trenutno u upotrebi – navodi Lipkovski.

Bivša predsednica NPS Desanka Radunović ističe da su za vreme njenog mandata i Ministarstvo i zavodi reagovali na primedbe NPS-a i da nije bilo presedana da ministar (bilo ih je trojica sa kojima je sarađivala) donese neki dokument koji Savet nije usvojio.

- Kako stoji u zakonu, izgleda da ministar može da donese bilo koji dokument koji je u nadležnosti NPS ukoliko se mišljenja Saveta i Ministarstva razlikuju, te Ministarstvo ne zahteva od sebi podređenih zavoda da uvaže primedbe NPS. Ono što ostaje je da se na ponašanje Ministarstva NPS žali svom osnivaču Skupštini Srbije. Ali, cela stvar je očigledno apsurdna – izvršna vlast može da radi šta želi. Na svu sreću, nismo imali ovih problema u mom mandatu – kaže Radunovićeva za Danas.

Lipkovski se slaže da postojeće zakonsko rešenje nije dobro i da bi tumačenje koje ministru daje odrešene ruke da reaguje svaki put kada NPS odbaci neki dokument kao loš, zapravo obesmislilo postojanje Saveta koji je najviše stručno telo u oblasti douniverzitetskog obrazovanja.

Nepomirljivi stavovi

Raspravu o novim standardima kvaliteta udžbenika na jednoj od ranijih sednica NPS obeležili su nepomirljivi stavovi pojedinih članova tog tela. Savetu su upućene primedbe grupe stručnjaka koji se godinama bave ovom tematikom, a koji su oštro kritikovali ponuđeni predlog. Jedna od potpisnika tog dokumenta, Ana Pešikan, koja je i članica NPS, rekla je da je postojeći predlog koncepcijski pogrešno predstavljen, da se ne može korigovati, te da je jedini izlaz da se formira kompetentna radna grupa koja će ponuditi potpuno nova rešenja.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*