POSLE GODINU DANA ODBRANILI IVU: Ministar Ružić potpisao rešenje da OŠ ‘Ivo Adrić’ dobije direktora po svom izboru!

osivoandricgrbgj

Ono u šta su verovali retki optimisti i smatrali prvim velikim “vrućim krompirom” za novog ministra prosvete, Branka Ružića, odigralo se juče popodne kada je u OŠ “Ivo Andrić” u beogradskoj Rakovici, nakon jednogodišnje teške borbe i tri konkursa, stiglo rešenje da je njihova ubedljivo i legalno izabrana nastavnica Dragana Dejanović Kovačević ozvaničena na mesto direktora ove škole, inače odavno jedne od deset najboljih u Srbiji!

Ovo se smatra, među prosvetnim radnicima, kao prva njihova pobeda u poslednjih nekoliko godina, od kada lokalne smaouprave istrajavaju u nameri da umesto izabranih predstavnika nastavnika i roditelja nameću svoje partijske v.d. direktore, koji onda nisu sprovodili volju zaposlenih već stranaka na vlasti koje su ih tu i postavile.

Glas javnosti je poslednjih meseci redovno pratio ovi prosvetnu “tužnu priču sa hepiendom”, pa smo i prvi saznali za ovu srećnu vest i odmah pozvali Sandru Radovanović, predsednicu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u školi “Ivo Andrić”, da čujemo prve utiske nakon konačno dobijenog rešenja sa potpisom novog ministra prosvete, Branka Ružića, o postavljenju direktorke koju su na tri konkursa izabrali, ali dva puta je prethodni čelnik prosvete, Mladen Šarčević, to ignorisao i odbijao, pa im i postavljao partijske v. d direktore:

Poziv ministru da poseti školu
-Veoma nas je obradovalo Rešenje koje je upravo stiglo. Drago nam je da je ministar doneo odluku u korist kvalitetnoig rada i time zaštitio i interese učenika a samim tim i kolektiva. Na tome smo mu veoma zahvalni. Sigurni smo da će ovom odlukom škola uspeti brzo da se vrati na put uspeha i dobrog rada posle drugog VD stanja. Pozivamo minisitra da, kada se steknu uslovi, poseti našu školu i uveri se u rezultate koji stoje iza nas i upozna ovaj jak, jedinstven i kreativan kolektiv, – radosnim glasom priča za Glas javnosti Sandra Radovanović, predsednica Unije SPRS u ovoj školi.

Očekivano, ova radosna vest odjeknula je sinoć “brzinom svetlosti” i među ostalim članovima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji su velikom većinom i članovi nastavnici iz rakovičkle škole “Ivo Andrić”.

-Treća sreća! OŠ “Ivo Andrić” dokazuje da se borba i upornost isplati svuda, pa i u Srbiji. Ovo takođe znači da novi ministar prosvete nije kamikaza koji pošto-poto sluša partijske naloge. Čestitam koleginicama, kolegama i roditeljima učenika ove škole. To je ta sinergija koja je nepobediva kombinacija! Iz ovoga svi treba mnogo da naučimo. Nema mesta defetizmu, samo “ljuta” borba se isplati, izjavila je Glas javnosti Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Još, samo podsećanja radi, reći da je nedavno nakon završenog trećeg konkursa, održano Nastavničko veće na kome su za njihovu koleginicu Draganu Dejanović Kovačević glasalo 92 članova kolektiva, dok je “napredna učiteljica” imala tek dvoje pristalica. Znači, Nastavničko veče je glasalo 94:2 za njihovu Draganu. Na Školskom odboru koji ima devet članova, nisu se pojavila tri člana lokalne samouprave iz vladajuće partije, pa su nastavnici i roditelji glasali šest prema nula, takođe za Draganu. Ali, kao i prethodna dva puta, čekao se potpis na rešenju ministra prosvete da se to i zvanično potvrdi. Juče se konačno i to dogodilo, na veliku radost “andrićevaca” , ali većine prosvetnih radnika u Srbiji, kao “svetlo na kraju tunela”, da i u drugim školama u Srbiji zaposleni istraju u izborima kolektiva a ne da im to nameće lokalna samouprava, po želji partjskih moćnika.

(Glas javnosti)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*