Promeniti termin učeničkih takmičenja

Učenička takmičenja godinama se organizuju vikendima, što je, smatraju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, neprimereno i neadekvatno. Zbog malobrojnih termina takmičenja preklapaju, pa se dešava da učenici ne mogu da odu na sva takmičenja za koja su zainteresovani, kažu u ovom sindikatu, a osim toga, uzimaju im se slobodni dani.

Period od kraja februara pa sve do maja meseca, kada se održavaju učenička takmičenja ne ostavlja ni jedan vikend slobodan, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika.

Propisano pravilo da se takmičenja održavaju vikendom dovode do niza problema, a već godinama, kako kažu, nema rešenja.

“Najčešće dolazi do preklapanja takmičenja, tako da subotom i nedeljom uvek imamo po dva takmičenja što predstavlja problem za decu. Naročito kada deca dolaze nedeljom u školu. To je prilično i stresno i naporno za njih a vrlo često se dešava da deca dolaze na takmičenja i u subotu i nedelju i imaju dva takmičenja u istom danu”, rekao je Marko Ljubičić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Deca koja idu na takmičenja uglavnom su svestrana, rekao je Ljubičić, tako da odvajanje prirodnih i društvenih nauka nije rešilo problem zbijenosti termina. Za ovakve propise nema razumnog razloga jer, kako kaže, održavanje takmičenja vikendom opterećuje i učenike, ali i nastavnike i škole.

“Niko od nas koji smo angažovani tog dana nismo plaćeni. Drugo, škola ima dodatne troškove oko zagrevanja i svega ostalog i to pravi problem. Ono što mi predlažemo jeste da se pokuša naći neko rešenje da se takmičenja prebace na radne dane. Ili da se bar nađe kompromisno rešenje da se bar neki nivo takmičenja, opštinski na primer odrade radnim danima da bi se samim tim oslobodile bar nedelje pa da za ostale nivoe imamo subotu i osim toga da ne bude poklapanja takmičenja istog dana”, naveo je Ljubičić.
Dobro organizovana takmičenja, kako u Uniji sindikata kažu, podrazumevala bi i blagovremeno objavljivanje kalendara takmičenja i vođenje računa da se srodna takmičenja što više vremenski razdvoje.

Tim povodom, kako navode, nekoliko škola i stručnih društava uputilo je zvanične zahteve za promenu Kalendara takmičenja, ali nisu dobili nikakav odgovor. Prema mišljenju sindikalaca, ovakvim postupanjem Ministarstvo prosvete i obrazovanja pokazuje nemar prema najtalentovanijim i najuspešnijim učenicima.

Izvor: Kanal9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*