Просечна зарада у Србији у мају опала на 43.951 динара

novac_dinari_u_stosu

Просечна нето зарада у Србији исплаћена у мају 2016. године износила је 43.951 динара и номинално је мања за 10,8 одсто, а реално за 10,9 одсто него у априлу, саопштио је у петак Републички завод за статистику (РЗС).У поређењу са мајом претходне године, просечна плата је номинално већа за 0,1 одсто, а реално је мања за 0,6 одсто.

„Пад зарада исплаћених у мају, у односу на април 2016, резултат је пре свега динамике исплата, јер су крајем априла због ускршњих и првомајских празника, исплаћене и зараде које би иначе биле исплаћене почетком маја. Поред тога, у априлу је извршена исплата бонуса за први квартал 2016, што је утицало на пад зарада исплаћених у мају“, наглашава се у саопштењу РЗС-а.

Просечна зарада са порезима и доприносима у мају ове године износила је 60.520 динара. У односу на просечну зараду исплаћену у априлу 2016. године, номинално је мања за 10,3 одсто, а реално је мања за 10,4 одсто.

Просечна нето зарада исплаћена у први пет месеци ове године, у поређењу са просечном зарадом исплаћеном у истом периоду прошле године, номинално је већа за 4,3 одсто, а реално је већа за 3,2 одсто, колико је увећана и просечна бруто зарада.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*