ПРОСВЕТАРИ И ДАЉЕ У ШТРАЈКУ АЛИ ОКУПЉАЊЕ НА ТРГУ ОДЛОЖЕНО

tankosic

ПРОТЕСТ „НА ЧЕКАЊУ”
Интензивни свакодневни преговори са представницима Министарства просвете и Владе Србије, а којима се прошлог петка прикључио и премијер Александар Вучић, навели су синдикате у просвети да протест у Зрењанину, заказан за среду 26. новембра, одложе. Међутим, штрајк у овдашњим школама се наставља и часови су и даље скраћени на 30 минута, јер, како кажу просветни радници у штрајку, у претходним периодима обуставе наставе дуго су надлежнима веровали на реч, сада ће им веровати тек када ставе потпис на уговоре како би осигурали своје захтеве.Како је истакао Душан Кокот, координатор Независног синдиката просветних радника Војводине у Зрењанину, просветари се надају повољнијем исходу.
Чак се и надлежни у Влади Србије слажу да је овакво стање неодрживо и да су разлози за штрајк просветних радника оправдани. Недељу иза нас обележио је миран штрајкачки викенд, без притисака у јавности, није се претило људима који су у штрајку. Договор је да се Закон о платним разредима ради за све директне кориснике буџета – рекао је Кокот и позвао колеге да истрају у овом протесту.
Никола Танкосић, пот­председник Синдиката про­светних радника Баната под­сетио је да је током ове две недеље колико траје штрајк, више од 75 одсто просветних радника учествује у њему те да ће и остати тако, све док се не нађе неко компромисно решење. Он је додао и то да је одзив школа у Зрењанину изузетно велики, чак преко 90 одсто, као и у читавом Средњобанатском округу. Такође, Танкосић је подсетио на захтеве штрајкача који се, поред изузимања просвете из смањења зарада, односе и на доношење Закона о платним разредима који ће обухватити читав јавни сектор, као и на хитно закључивање новог колективног уговора за запослене у просвети и укључивање у израду допуне Закона о основама система образовања и васпитања.
Током ове недеље формирана је радна група за измене и допуне посебног колективног уговора, у којој су чланови сва четири репрезентативна синдиката просветара, као и представници Владе РС. Синдикати очекују да посебан колективни уговор буде завршен најкасније до понедељка и да кроз тај документ „нешто добију“, што је услов за потписивање споразума са Владом о замрзавању штрајка до увођења платних разреда.

listzrenjanin.com

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*