Просветари: Имамо највише образованог кадра и најниже плате

jovic-tankosic

Представници Синдиката просветних радника Баната најавили су данас штрајк упозорења за 19. мај којим ће просветари Србије указати актуелној власти да се не слажу са најавом државе о смањењу плата за десет одсто.

У протест ће се укључити сва четири репрезентативна синдиката у Србији – Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат “Независност” и Синдикат радника у просвети Србије.

Звонимир Јовић, председник Синдиката просветних радника Баната, чланице Унија синдиката просветних радника Србије, каже да ће просветари тог дана неће одржати први час у преподневној и први час у поподневној смени.

- Наши основни штрајкачки захтеви јесу изузимање запослених у просвети од најављеног смањења плата у јавном сектору и што хитније доношење Закона о платама у јавном сектору, односно платних разреда. Сматрамо да је прво требало урадити платне разреде, и да тек онда почну да примењују мере када нас изједначе са свим осталим јавним делатностима, рекао је Јовић.

photo 6 Prosvetari: Imamo najviše obrazovanog kadra i najniže plate

Потпредседник Синдиката просветних радника Баната, Никола Танкосић, образложио је разлоге незадовољства просветара.

- Према последњим статистичким подацима, просечна зарада у образовању је 42.976 динара. Са смањењем које се најављује, просечна плата износиће око 39 хиљада динара. Иако имамо апсолутну већину запослених са високим образовањем, око 66%, ми имамо убедљиво најниже зараде међу буџетским корисницима. Процентуално, људи који раде у области информисања и комуникација имају за 138 одсто веће плате у односу на запослене у области образовања. Њихова просечна бруто плата износи 163.000, а бруто износ наше плате без смањења је 68.000 динара, каже Танкосић.

После овог смањења плате однос најниже и највише плате у образовању ће пасти са 2:1 на 1,8:1, упозоравају Јовић и Танкосић.

- Оваквом мером владе Србије у образовању, још 5000 људи пашће на минималац, то су слободне процене, констатовао је Јовић.

Представници синдиката поручили су да је штрајк упозорења прва акција коју спроводе, а о даљим акцијама, у договру са осталим синдикатима, расправљаће 18. маја.

http://ilovezrenjanin.com/

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*