Prosvetari tražže jedinstvene platne razrede

prosveta-protest-jpg_660x330

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći uvođenje jedinstvenih platnih razreda u čitavoj javnoj upravi.

Demonstranti su nosili zastave sindikata, Srbije i transparent na kome je pisalo: „Odbrana profesije nastavnika“.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković je rekla da je dobila informaciju da se uveliko radi na stvaranju platnih razreda i da će, kako se očekuje, prosvetari biti u osmom platnom razredu.

„To praktično znači da će od januara 2019. zaposleni u prosveti imati manje plate nego danas, a manja primanja će imati i oni koji odu u penziju“, ocenila je Janković.

Prema Janković, sistem platnih razreda koji pravi Vlada Srbije je diskriminatorski prema zaposlenima u prosveti, zdravstvu i socijalnim službama.

Ona je istakla i da aktuelna vlada ne priznaje i ne primenjuje sporazum koji su sindikati prosvete sa tadašnjom Vladom Srbije potpisali pre tri godine.

„Obrazloženje za takvo postupanje vlade je da je taj sporazum potpisala prethodna vlast“, dodala je Janković, koja je poručila da će prosvetari nastaviti da se bore za svoja prava.

Izvor: RTV

Jedan komentar na Prosvetari tražže jedinstvene platne razrede

  1. Mira kaže:

    Hajde onda i da se borimo da i ucitelji u boravku za treci i cetvrti razred rade za malo vece plate.Posto ih placaju oko 15000 dinara mesecno.Isti posao rade kao i ucitelji u boravku za prvi i drugk,a plata je sramotna!!!
    Ugovor je PP,koji po zakonu ne postoji ali ga skole potpisuju.
    Srozali su profesiju a tudju decu na put izvodimo i obrazujemo.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*