Prosvetari traže veće plate

ns

Ustali smo da odbranimo tri ključne vrednosti za koje se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zalaže: svoj veoma ugrožen materijalni i socijalni položaj, dostojanstvo profesije i da zaštitimo obrazovanje od daljeg posrnuća – rekla je  na konferenciji za novinare u Novom Sadu, najavljujući protest ispred Vlade Srbije 25. aprila u 12 sati, predsednica USPRS Jasna Janković.Pre detaljnog obrazlaganja zahteva prosvetnih radnika članova ovog cehovskog udruženja, njegovo rukovodstvo je napomenulo da o ukupnom položaju obrazovanja u Srbiji možda najbolje govori činjenica da je, iako delatnost s izuzetno visokom obrazovnom strukturom zaposlenih, po visini plata tek na 48. od 85 mesta.

Svoje nezadovoljstvo prosvetari su pretočili u zahteve koje će na protestu uputiti Vladi Srbije. Oni od Vlade traže potpisivanje protkola o povećanju zarada u obrazovanju za ovu godinu za 20 posto i predlažu da to bude 10 posto ovog meseca, a 10 posto u oktobru. Time bi, kažu, ispunili tek svoj plan za 2016. godinu, ali nikako i cilj da profesor početnik u školi ima 30 posto veću platu od republičkog proseka, što bi danas bilo 70.000 dinara.

Drugi zahtev je bonus, već isplaćen nekim buyetskim korisnicima, koji prosvetari traže do kraja ovog meseca. Traže i isplatu četiri, u svojevremeno s Vladom potpisanom Sporazumu, predviđene a neisplaćene, Svetosavske nagrade, što je ukupno 20.000 dinara. Istu svotu ovaj sindikat traži i za svakog zaposlenog u prosveti i po osnovu ušteda u sistemu, što je takođe predviđeno pomenutim sporazumom s Vladom. Na taj sporazum Unija SPRS poziva se i kada traži da se iz platnih razreda niko od korisnika buyeta ne izuzima, to jest da se primenjuju na sve. Među zahtevima je i isti koeficijent za istu stručnu spremu, što sada nije slučaj, nego prosvetni radnici imaju veće koeficijente od administrativnog ili pomoćnog osoblja s istom školskom spremom. Na deo ovog, nenastavnog osoblja, odnosi se i sledeći zahtev. Naime, zaposlenima u prosveti s najnižim platama, zbog tih niskih plata, primanja nisu umanjena svojevremeno kada su umanjivana svim korisnicima buyeta, pa zbog toga nisu dobili ni poslednje povećanje (pretpostavljaju da je to ustvari bilo vraćanje svojevremeno oduzetog), mada su nekima plate ispod minimalca.

Traže i isplatu četiri Svetosavske nagrade, predviđenu svojevremeno u s Vladom potpisanom sporazumu, što je ukupno 20.000 dinara

Poštovanje dogovorenog i u Sporazum pretočenog i potpisanog, Unija traži i kada zahteva da se u školama plaća unošenje podataka u jedinstven informacioni sistem “Dositeja”, te kada traže da se isplati i dug nastao zbog pogrešno obračunatih plata tokom letnjeg raspusta 2014. godine, s obzirom na to da je na isti način nastao dug u 2015. vraćen.

Uz ovakve zahteve, s kojima će izaći 25. aprila pred zgradu Vlade Srbije, Unija SPRS očekuje da im se pridruže i ostali sindikati, ne samo zaposlenih u obrazovnim institucijama, nego i zaposlenih u ostalim javnim službama.

Izvor: Dnevnik

Jedan komentar na Prosvetari traže veće plate

  1. Anonimni kaže:

    mogu li saznati dalji razvoj događaja posle protesta,

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*