Prosvetarima smeta redosled poteza

jasna530

Beograd – Radna grupa za izradu nacrta zakona o platnim razredima za zaposlene u javnom sektoru neće biti formirana pre jeseni, tako da je neizvesno da li će taj zakon biti završen do kraja godine. Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika imaju rok do kraja avgusta da Ministarstvu prosvete dostave svoje predloge platnih razreda, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku sindikata sa državnom sekretarkom Ministarstva prosvete Snežanom Marković.

 Sindikati negoduju što ni posle dva poziva nisu dobili odgovor ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, koja je zadužena za izradu zakona o platnim razredima i što se razgovori o ovoj temi vode po sektorima.

- Cilj ovakvog parcijalnog rada je cepkanje i razbijanje celokupnog sistema, sa ciljem da akteri na mogu da se dogovore, posle čega bi se javila vlada da „preseče“ i da uvede platne razrede bez učešća sindikata – smatra Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.
I lider Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ukazuje za Danas da je takva metodologija „besmislena“, jer će svaka delatnost u okviru javnog sektora „sebi da predloži najveće moguće koeficijente“. Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da je uvođenje platnih razreda u suprotnosti sa najavljenim smanjenjem plata u javnom sektoru za 10 odsto i da joj nije jasno kako će vlada to da izvede.
- Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu prosvete smo čuli da se od svakog dela javnog sektora očekuju okvirna merila za platne razrede, pre nego što se počne sa pisanjem nacrta zakona. To je ogroman posao. Unija je još u aprilu uradila predlog platnih razreda, prema slovenačkom modelu. Ta zemlja je uvela platne razrede u javni sektor još 1998. godine, ali treba imati na umu da je tamo prosečna plata u prosveti 1.500 evra, a u Srbiji ispod republičkog proseka – kaže za Danas Jasna Janković.
Unija predlaže da se zaposlenima u prosveti omogući napredovanje u viši platni razred posle tri godine radnog staža, ali ne po automatizmu već po jasnim kriterijumima.
- Javna rasprava treba da kaže koji su to kriterijumi, a na osnovu njih će direktor škole procenjivati ko ispunjava uslove za prelazak u viši platni razred. Naš predlog je da se vrednuje odnos prema radu, uspešnost učenika na takmičenjima, kao i uspešnost pri upisu u srednje škole, odnosno fakultete – kaže Jankovićeva.
Na pitanje kako verovati oceni direktora, za koje tvrde da su uglavnom postavljeni po partijskoj liniji, Jankovićeva odgovara da ne postoji drugi način da neko sa strane procenjuje rad prosvetnih radnika u konkretnoj školi.
Ni reči o štrajku
Jasna Janković ističe da na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu prosvete nije bilo reči o štrajku upozorenja, koji je planiran za 1. septembar. Podsetimo, Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika već je takvu odluku doneo, a 13. avgusta, na sastanku predstavnika sva četiri reprezentativna sindikata, biće precizirani detalji. Inače, štrajkački odbor tih sindikata počeo je pripreme za septembarski protest, zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto.
Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*