Prosvetni radnici bojkotovali Šarčevića

skolacacak

Čačanski prosvetni radnici bojkotovali su posetu ministra prosvete Mladena Šarčevića. To se videlo na svakom koraku gde je boravio ministar, od Medicinske, do OŠ Ratko Mitrović i Visoke škole. Ministra su prilikom zvanične posete školama dočekivali samo direktori.Profesori nisu dočekali svog ministra

Razlog je nezadovoljstvo sa svim onim što se dešava u reformi obrazovanja koje se sprovodi poslednjih godina.

— Niko od nastavnika danas nije došao u školu da dočeka ministra, a razlog je reforma srednjeg stručnog obrazovanja. Navodnom reformom učenici prvog razreda medicinskih škola dobili su 19 predmeta! Naši učenici danas imaju četiri sata praktične, a potom osam sati redovne nastave! Ko može da održi punu pažnju 12 sati? Kažu da učenici treba da se nauče da rade, a radno vreme bi trebalo da bude osam, a ne 12 sati. Postalo je nemoguće uskladiti raspored časova. Deci su uveli matematiku sve četiri godine zbog nacionalne mature, a deca iz naše škole ne mogu ići na svaki fakultet. Pa čemu onda to, pitaju profesori iz Medicisnke škole.

Na naše pitanje o reformi srednjih škola i gimnazija, i preopterećenosti dece, ministar Šarčević kaže da se prvi mačići u vodu bacaju, i da dobar deo izbornih predmeta može da se radi online, od kuće.

— Mi smo sad pokazali da ti prvi mačići zaista mogu da odu u vodu. Svi izborni programi u gimnazijama mogu da se rade online. Tu sad možete da primenite projektnu nastavu. Grupa dece može da radi kod kuće sa profesorom, to ne mora da bude u zgradi. Problem gimnazija je nedostatak prostora u zgradi. Evropski standardi za gimnazije su od 33 do 35 časova, a mi smo bili na 31. Kada se govori o reforni srednjeg obrazovanja mi smo pokazali deo strategije u Novom Sadu i Beogradu, gde smo dualno posebno izdvojili gde imamo 10.500 đaka, 42 profila, dok je gimnazija skoro završila svoje pravce. Kada govorimo o srednjem stručnom, tu mora da se napravi jedna redukacija obrazovnih standarda. Oni moraju da se redukuju 30 odsto, odgovara Šarčević profesorima.

Ministar Šarčević je najavio da će se u narednom periodu raditi na rešavanju problema prostornih kapaciteta Gimnazije i Medicinske škole.

Izvor: https://www.ozonpress.net/

Jedan komentar na Prosvetni radnici bojkotovali Šarčevića

  1. ana kaže:

    Umesto da dođu da postave pitanja ministru a ne preko saopštenja:
    kada će nam povećati plate, kada će nam isplatiti dugovanja kako kaže sindikalac Unije 30 000 za jubilarne nagrade, pa nadokanada za Dositej , pa 25 000 dinara za uštede tehnoloških viškova, pa prođe korona a zabrana zapošljavanja je još na snazi ako je najavljena da će biti ukinuta, pa platni razredi.
    Ovo je farsa, lako je pobeći pa posle se hvaliti ko ga je dočekao. Sa ovakvim nastupom kolege Vi ste dobro izmanipulisani a ne da se hvalite. Izgubili šansu da pitate ministra sve što vas interesuje. Kada će biti drugi pup prilike ko zna.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>