Radnici prvog i drugog reda

radnici
Počela je isplata otpremnina za 700 radnika koji su se izjasnili za dobrovoljni odlazak iz fabrike „Fijat–Krajsler automobili Srbija” u Kragujevcu.
Kompanija je uplatila novac koji treba svim radnicima „dobrovoljcima” da legne na račun. U zavisnosti od godina provedenih u fabrici, radnici će dobiti od 4.800 do 14.000 evra. Najveće otpremnine dobiće oni koji su ranije radili u fabrici „Zastava automobili” i nastavili u italijansko-srpskoj kompaniji.

Pošto je država odredila da svi radnici koji procesom privatizacije i prestankom postojanja državnih preduzeća imaju pravo na  otpremninu od 200 evra po godini radnog staža, te da je maksimalni iznos koji jedan radnik može dobiti 8.000 evra, mnogima je najava o visini otpremnina u „Fijatu” zasmetala jer je gotovo duplo veća od one koju može dobiti onaj ko je četiri decenije radio u državnoj firmi.

Međutim, pošto je „Fijat–Krajsler automobili Srbija”, bez obzira na ogromne subvencije naše države, privatna kompanija, ona ima pravo, koje je iskoristila, da daje otpremnine kolike želi i ne mora da se pridržava državnog programa. Uostalom, velike otpremnine davale su i druge privatne kompanije u Srbiji i otuda su mnogi radnici koji su ostali bez radnog mesta preko noći postali „bogataši”, koji su dobijeni novac utrošili za kupovinu nekretnina, a ne na obezbeđivanje novog radnog mesta.

No, sasvim je druga priča s javnim preduzećima čiji je vlasnik država, a čija se privatizacija najavljuje. Po dostupnim informacijama, država upravo za tri najveća javna preduzeća priprema poseban model socijalnog programa, po kojem bi mera za otpremninu bila isplata trećine osnovne bruto zarade, koja se potom uvećava do iznosa od 50 odsto, što bi značilo da bi se one kretale od 190 do 460 evra. Tom računicom zapravo bi najviše dobili zaposleni u EPS-u, a najmanje oni koji će biti višak u „Železnicama Srbije”.

Naime, računica je jednostavna: prosečna plata u EPS-u je 79.000 dinara pa bi na ime trećine osnovne bruto zarade uvećane za 50 odsto oni koji postanu višak dobijali 54.861 dinara po godini staža. Prosečna plata u „Železnicama Srbije” je 35.000 dinara, a otpremnina bi, istom računicom, bila 24.305 dinara po godini.

Dok se sindikati u EPS-u nisu oglašavali povodom moguće visine otpremnina za višak zaposlenih, u „Železnicama Srbije”, iz kojih je ministarka Zorana Mihajović najavila da će do kraja godine otići između 2.500 i 3.000 radnika, nisu zadovoljni predlogom. Tako predsednik Sindikata železničara Srbije Dragan Ranđelović objašnjava da je i sada prosečna plata zaposlenih u tom javnom preduzeću mala, svega 35.000 dinara, što bi značilo da najveći broj radnika dobije između 135 i 150 evra po godini staža, a to za njih nije prihvatljivo.

Slična situacija je i u „Resavici”, gde bi višak zaposlenih takođe dobio oko 200 evra po godini staža, a radnici smatraju da im pripada makar duplo veća otpremnina. Njihova računica pokazuje da bi na osnovu predloga Ministarstva finansija, s obzirom na to da im je prosečna plata 42.000 dinara, na ime otpremnine dobili po godini staža 29.166 dinara, što je manje od 300 evra, a želeli bi makar toliko i još nešto „pride”.

Dok se sindikati zaposlenih u javnim preduzećima preračunavaju i unapred odbijaju državnu ponudu o mogućim otpremninama, oni koji su nekada radili u javnim preduzećima i davno proglašeni viškom podsećaju na to da njih nikada niko nije pitao koliko bi novaca želeli, već da su dobili ono što je država odredila, a to je 200 evra po godini. Pri tom i ne shvataju zašto bi višak zaposlenih u javnim preduzećima koja godinama imaju najveće prosečne plate, bez obzira na to što mahom prave ogromne gubitke, i kada odlaze dobijali nekoliko puta veće otpremnine od drugih radnika. Tim pre, što se i održavanje javnih preduzeća kao i otpremnine daju iz iste kase – budžetske.

Lj. Malešević

Dobro za direktore i načelnike….

– Ne možemo pristati na ponuđeni  predlog jer bi na šteti bila većina radnika, profitirao bi samo mali broj zamenika direktora i načelnika – kaže predsednik Sindikata železničara Srbije Dragan Ranđelović – Želimo jedinstven sistem, po kojem će godina staža biti plaćena isto u svim javnim preduzećima, ili barem sistem gde će donja granica biti povećana na najmanje 300 do 350 evra za godinu staža.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*