Razredna starešina odgovorna u slučaju nasilja nad dečakom u novosadskoj školi

os_branko_radicevic_novi_sad

Novosadska prosvetna inspekcija utvrdila je da uprava OŠ „Branko Radičević“ u kojoj se nedavno desio slučaj zlostavljanja maloletnih dečaka, nije odgovorna za incident u školskom toaletu.
Razredna starešina odgovorna u slučaju nasilja nad dečakom u novosadskoj školi
Inspekcija je utvrdila da je propuste u radu imala razredna starešina četvorice učenika koji su maltretirali Ž. J, učenika šestog razreda.
Prosvetna inspektorka naložila je direktoru škole da utvrdi odgovornost razrednog starešine. Na ovaj izveštaj prosvetne inspekcije škola ima rok žalbe tri dana, te će naredni potezi u ovom slučaju biti poznati po isteku tog roka.

Aktiv direktora osnovnih škola odlučivaće o premeštanju četiri nasilna učenika u četiri odvojene škole. Učenici su sada pod stalnim nadzorom.

Podsetimo da su dva maloletna učenika mesecima trpela nasilje, a utvrđuje se da li je škola znala, a zataškavala nasilje.Podsetimo da će protiv četvorice učenika, nakon postupaka u toku unutar škole, kao i policije, biti podnete krivične prijave, saznaje 021. Više o tome OVDE.

Podsetimo, nekoliko učenika osmog razreda OŠ „Branko Radičević“ mesecima su maltretirali mlađeg dečaka iz šestog razreda Ž. J, uglavnom u školskom toaletu. Majka je na detetu uočavala priklještene prste, a javnost je uznemirio slučaj od pre osam dana, kada je pomenuta grupa momaka naterala Ž. J. da pije urin iz boce u koju su oni prethodno urinirali.

Autor: 021.rs

14 komentara na Razredna starešina odgovorna u slučaju nasilja nad dečakom u novosadskoj školi

 1. uča kaže:

  Bezobrazluk. Kako je prosvetna inspekcija to utvrdila. Uvek su krivi nastavnici.

 2. zare kaže:

  Ne kaže se razredna starešina, već razredni starešina, bez obzira što se radi o osobi ženskog pola.Reč starešina ne može imati oblik za ženski rod.

 3. goblin kaže:

  Verujem da je odeljenjski starešina jedva čekao to isto staresinstvo. Ljudi moji, pa uvek nastrada onaj ko radi. Danas je zaista teško biti prosvetni radnik. Bavimo se svim mogucim problemima, najmanje nastavom, a to bi trebalo da nam bude na prvom mestu.

 4. buls kaže:

  Treba oduzeti sva prva prosvetnim radnicima. Decu da nastavnici pojedinačno prate do kuće. Diploma prosvetara je i tako obezvređena, pa može svako da pljune na nju. Vi ni slučajno nemojte da se branite, jer ćete samo navući gnev roditelja koji nemaju odgovrnost za vaspitanje svog deteta.
  Da li se majka obratila školi kada je znala šta se dešava? U školi pored nastavnika postoji pedagog, psiholog i direktor. Da li se obratila socijalnoj službi, pa da oni razgovaraju sa roditeljima pomenute četvorke nasilnika? Kada roditelj ne uspe kao rodditelj, onda je najlakše skinuti odgovrnost sa sebe i uperiti prst u druge. Nisu krivi roditelji nasilnika??? Nije odogvoran roditelj deteta koje mesecima trpi nasilje, a on ništa ne preduzima??? Ne, kriv je nastavnik kome je dodeljeno razredno starešinstvo, a on: u toj školi možda nema pun fond časova, pa je tu svakog drugog dana; pored svih admisnistrativnih poslova mora da prati decu do toaleta ili do kuće; ima mogućnost kažanjavanja ukorom, na šta se više ni deca prvog razreda ne obaziru; pored balansiranja na realciji učenik – roditelj, mora da razmišlja da li je sakupio dovoljno bodova, te kako od najbednije plate državnog sektora da popuni petogodišnji manjak!!!

  • Ivana kaže:

   Bravo za komentar!

  • Jelena kaže:

   Slažem se sa Vašim gledanjem na stvar. Postoje zapisnici ,ako ih ima, šta je PP služba radila i koje mere je preduzela,službeni pozivi roditeljima na razgovor, pored odeljenskog starešine i njegovog delovanja. Odgovornost nije pojedinačna.Odgovornost sem PP sliužbe i odelj.starešine nasilnika imaju najviše roditelji nasilne dece !
   Ti isti roditelji se obično stavljaju u zaštitu svoje dece kad škola ili neka druga ustanova pokuša neki oblik vaspitnog delovanja!

  • Anonimni kaže:

   Svaka rec Vam je na mestu! Hvala!

 5. Drina kaže:

  Ne mogu da verujem! Dakle, koliko sam razumela, nisu krivi roditelji nevaspitane i nasilne dece, nisu krivi nasilnici, kriva je razredna. Kriva je jer nije uspela da objasni roditeljima na fin način da su im deca huligani i kriminalci. Ne, njihova deca su divna i njih nastavnici ne vole i ne razumeju, a razredna ih etiketira. To samo u ovoj državi može. Kada za ovakvo ponašanje huligana budu odgovarali roditelji novčano i zatvorskom kaznom, onda će prosvetni radnici moći da se bave obrazovovajem a ne policijskim poslom.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*