S A O P Š T E Nj E

usprv

Na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, održanoj dana 28. aprila 2020. godine, najavljujući predstojeće otvaranje vrtića, dr Branislav Tiodorović je između ostalog rekao da predškolske ustanove ne treba da služe samo za čuvanje dece, već deca između ostalog treba da se uče koliko često je potrebno da se peru ruke. Uz dužno poštovanje prema dr Tiodoroviću kao znalcu i doajenu naše epidemilogije, dužnost nam je da u ime svih zaposlenih u predškolskim ustanovama, a naročito vaspitača, uložimo protest zbog ovakve izjave dr Tiodorovića. Njegova izjava implicira da se u predškolskim ustanovama vrši samo čuvanje dece zaposlenih ili dokonih roditelja, i da u njima deca ništa ne nauče i ne savladaju nikakve životne veštine.

Istina je, pak, mnogo drugačija. U predškolskim ustanovama širom Srbije vaspitači i medicinske sestre-vaspitači, kao nosioci vaspitno-obrazovnog rada, ulažu sve svoje umeće da deci uzrasta od 2 do 7 godina prenesu ne samo teoretska znanja neophodna za upis u osnovnu školu, već ih uče i mnogim drugim praktičnim stvarima koje su neophodne za život u civilizovanom društvu. Tu, svakako, spadaju i veštine održavanja higijene, pravilne upotrebe raznih sredstava za održavanje higijene, stvaranje navike za održavanjem higijene i podizanje svesti o važnosti iste.

Verujemo da je izjava dr Tiodorovića posledica nepoznavanja oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali to ga  ne opravdava. Naprotiv, i on, i ostali autoriteti do čije reči društvo još uvek drži, dužni su da u javnim nastupima budu odgovorni i ne daju netačne ili paušalne ocene. U suprotnom, lako se može desiti da njihova reč izgubi svaki značaj.

U konkretnom slučaju, dr Tiodorović duguje izvinjenje vaspitačima i medicinskim sestrama-vaspitačima u predškolskim ustanovama širom Srbije. To je najmanje što može da uradi u znak poštovanja prema onima koji koji godinama i decenijama već rade ono što im on sada predlaže da treba da rade, i koji na taj način doprinose borbi protiv bolesti KOVID-19, i doprinosiće i dalje u razvijanju svesti najmlađih o potrebi očuvanja zdravlja.

 

U Bačkoj Palanci,

28. aprila 2020. godine

Sindikat prosvetnih radnika

PU „Mladost“ Bačka Palanka

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*