Šarčević: Nećemo dovoditi u rizik ni đake ni zaposlene

ministar-prosvete_300816_ras-foto-zoran-loncarevic-056-1024x683

Probna mala matura je 90 odsto dobro urađen posao, ocenio je ministar prosvete Mladen Šarčević za Nova.rs i dodao da se ipak sve podrobnije analizira i da će se precizniji zaključci znati od ponedeljka. Od nedelje će se znati i više o tome na koji način će školska godina biti privedena kraju. Ministar ističe da se ni đaci ni zaposleni neće dovoditi u rizik od potencijalne zaraze.

“Hoću celu analizu da imam i neću nikog da pljujem”, rekao je Šarčević povodom problema koji su se javljali sa logovanjem na platformu “moja učionica” preko koje su đaci protekla tri dana radili probno polaganje iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Šarčević navodi da je probni test iz maternjeg jezika polagalo 94,5 odsto osmaka, matematiku oko 92 odsto, a kombinovani test oko 93 odsto. Zvanično plaganje male mature, ističe Šarčević, planirano je za 17. 18. i 19. jun.

Prema Šarčevićevim rečima, naredne nedelje znaće se i više o tome kako će đaci i studenti privesti kraju školsku godinu i na koji način će se obavljati upis.

“Očekujem da se premijerka i ja čujemo u toku vikenda ili u ponedeljak, pa ćemo znati za dalji redosled, za sada su mi najbitniji vrtići i studenti. Što se tiče studenata, nastavna godina će se završiti sredinom maja, predavački deo online, a mi imamo opciju da se do 31. maja završi kompletno nastava u osnovnim i srednjim školama. Ostalo nam je još zaključivanje ocena, završni ispiti i upisi”, kaže Šarčević za naš portal.

Resorni ministar ističe da je cilj da se niko ne dovodi u rizik, niti zaposleni, niti đaci.

“Neće biti kao što je bilo u evropskim zemljama gde su vratili završne razrede pa ih podelili u grupe, mi ne moramo ništa od toga da radimo. Možemo sve da obavimo elegantno. Stanje se polako relaksira, mi smo situaciju uveli u neke mirne vode. Zašto da neka deca ne poprave ocene, zašto da neka deca ne upišu školu po pravdi, zašto da studenti ne završe godinu”, upitao je Šarčević i poručio da se čujemo od ponedeljka kada će imati više informacija.

Izvor: Nova

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*