Шарчевић: За разлику од Црне Горе, ми имамо све комплетно, па и онлајн варијанту

mladaen-sarcevic-vesna-lalic-nova-rs

За разлику од Црне Горе, која је померила почетак школске године за октобар, ми не размишљамо о томе, каже за Нова.рс министар просвете Младен Шарчевић. Он додаје да „ми, за разлику од њих, имамо све комплетно као и онлајн варијанту“.

“Имамо шест платформи, имамо снимљене материјале за цео месец и то се сукцесивно ради. За не дај боже, у случају ширења заразе, ми можемо парцијално да искључимо регију по регију, и ту опцију имамо”, задовољан је министар и спреман за почетак школске године 1. септембра.

Шарчевић за портал Нова.рс истиче да је епидемиолошка ситуација у Србији сада повољна, док је у Црној Гори “четири, ако не и пет пут лошија од Србије”.

Министар просвете додаје и да се свакодневно прати број заражених, па ће се и организација у школама томе прилагођавати.

„Данас је 19. август, овде увек када прође 10-15 дана могу ствари да се промене. Зато сам ја рекао да имамо више модела. У договору смо и са Кризним штабом”, наводи министар.

Шарчевић тврди и да деца могу да буду сигурнија уколико су у школи и под наџором.

“Ако гледате дете које се игра у дворишту или испред згараде, оно нити има маску, нити га неко контролише. Ако дође у установу, под маском и све време је под наџором педагога, оно је чак у том делу дана заштићеније него што је можда када је код куће. Србија за сада има повољну епидемиолошку ситуацију и ми размишљамо да за сада ништа не мењамо од онога што смо изложили јавности”, каже министар.

Он додаје да постоји увек могућност да се пређе на онлајн модел, ако се ситуација промени.
Нема дуплих смена за наставнике

Министар каже и да се се ниједан синдикат осим Уније синдиката просветних радника није бунио.

“Чуо сам се са много школа и обићи ћу их. Још нигде нисам чуо да неко каже – не знам како ћемо. Ниједан други синдикат нисам чуо да каже – ово је неразумно. Ово је најбоље што можемо да понудимо у овом тренутку. Када почне школа, тада бацајте дрвље и камење на министра, ако не зна да организује, а за сада су то само фразе”, поручује Шарчевић.

Објашњава и да за наставнике нема дуплих смена.

“Ако каже неко – радићеш преподне уживо, а поподне идеш на платформу, то су два радна времена, није нико толико луд. Али ако се каже поподне, они који не могу у школу због недостатка простора, имају часове на ТВ каналима, онда тај наставник нема дуплу смену, нема и онлајн платформе. Свакој установи је дата одређена аутономија да има право да одебаре модел од понуђених ствари које смо поставили”, умирује министар просветне раднике.

Извор: N1info.com

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*