Синдикат тражи поништење одлуке о кажњавању наставнице јер није спречила руковање ученика

kladovo

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) апеловала је данас на министра просвете Бранка Ружића да поништи одлуку о кажњавању наставнице основне школе у околини Кладова којој је у наредна три месеца смањена плата за 20 одсто јер није спречила „руковање“ ученика у школском дворишту.

Из синдиката су навели да се спорни случај догодио 10. септембра када је наставница српског језика у ОШ „Љубица Јовановић Радосављевић” у селу Подвршка код Кладова, Марина Милосављевић обављала дужност дежурног наставника током великог одмора.

„Том приликом, неколицина ученика је и поред њеног упозорења, имала краткотрајни међусобни физички контакт, то јест руковали су се. Директорка школе Драгана Думитрашковић је након тог догађаја покренула дисциплински поступак против наставнице Марине Милосављевић због ‘теже повреде радне обавезе’, односно неспровођења мера безбедности ученика и запослених”, стоји у саопштењу.

Наводи се да је дисциплински поступак окончан решењем директорке којим је наставници изречена „дисциплинска мера казне у висини од 20 одсто плате у наредна три месеца”.

„Наставница Марина Милосављевић је дужност дежурног наставника вршила савесно и предано, пазећи на спровођење препоручених и прописаних мера безбедности. Сасвим је јасно да није имала ни право ни могућност да физички спречава контакт ученика. Стога је потпуно неприхватљиво и бесмислено да се против ње уопште покренуо и водио дисциплински поступак”, навели су из синдиката.

Предложили су министру просвете да свим директорима школа у Србији упути допис у ком ће их упозорити на тај случај и дати „јасне инструкције за поступање у сличним ситауцијама а у циљу спречавања непотребног и незаконитог кажњавања просветних радника”.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*